Maar liefst zeven New Builders deelden hun passie, werkwijze en toekomstvisie met de aanwezigen tijdens het New Builders Festival op woensdag 7 juni jl. We vroegen de aanwezigen naar hun ervaring.
Verspreid over het terrein van BREiNN verdeelden de deelnemers zich richting Mark van der Kooi, Bas Hegeman & Hilco Knul, Pascal Hazeleger & Leo Nieuwenhuis, Sander Bac, Martijn van Bommel, Gerard Beltman en René Breman. Daar keken ze samen naar mogelijkheden, het heden en de toekomst, maar vooral naar verbinding! We laten de deelnemers aan het woord. Wil je meer weten over de inhoud en achtergrond, kijk dan hier.
ONTDEK JE TOEKOMSTIG PROCES
Bas Hegeman en Hilco Knul namen ons mee in de zes stappen van de Hexagon Methode. Bas: “Tijdens de workshop werkten we actief samen om een casus visueel uit te leggen. Dat deden we aan de hand van een Hexagon-model.”
Hoe werkt het: alle ideeën, oplossingen, mogelijkheden, worden op zeshoekige kaartjes geschreven of getekend. Vervolgens worden deze hexagons met elkaar verbonden. “Iedereen heeft op zijn eigen manier bijgedragen aan het model. De visualisatie bracht een nieuwe kijk op de complexe relaties, rollen en factoren. De initiatiefnemer van deze casus is zeker van plan om het inzicht uit het model mee te nemen bij het vernieuwen van het bedrijfsproces.” Bas vervolgt: “We kregen veel enthousiaste reacties van de groep en zijn zelfs uitgenodigd om de methode elders te komen uitleggen.”
Klaas: “Wat je opschrijft wordt een olievlek.”
Klaas Klompenmaker was een van de deelnemers: “Zo’n hexagon is eigenlijk een oneindig iets. Wat je opschrijft wordt een olievlek. Heel simpel, maar tegelijk heel doeltreffend. Al met al een interessante middag, mooi om zo samen als bouwers te praten.” Remco Westerbroek vult aan: “We gebruiken het zelf ook. Mooi om zo te leren van elkaar. Je kan er zoveel mee bereiken en je maakt dat wat je bedenkt direct visueel.”
2050 EN VERDUURZAMEN, HOE DAN
Sander Bac nam de deelnemers mee in de actuele wereld van het verduurzamen. Hoe bouwen we nu en hoe zouden we moeten bouwen? Hij had mooie gesprekken tijdens zijn workshops. “We keken samen of we als bouw klaar zijn voor 2050. Wat vinden we eigenlijk van de huidige regelgeving, is die haalbaar? Wat moet er veranderen in de bouw? Na de presentatie gingen we direct de diepte in.”
Freddie; “Jammer dat we niet meer tijd hadden.”
Freddie Reijenga kan dat beamen. “Sander had een duidelijk verhaal over de huidige en toekomstige – in mijn ogen absurde – standaard binnen de bouw. Het was jammer dat we niet meer tijd hadden. Ik had er graag langer over doorgepraat. Persoonlijk vind ik dat er veel onduidelijkheid is binnen de Nederlandse regelgeving.” Ook Renger had een interessante middag. “Veel maatregelen werken niet op zichzelf. Kijk naar de warmtepomp, dan moet je eerst goed isoleren. De workshop had interactiever gekund, maar was zeker verhelderend!”
BEN JIJ KLAAR VOOR DE TOEKOMST? VAKMANSCHAP IN 2030
Martijn van Bommel vertelde over de versnelling van de transities en de bijbehorende ontwikkeling. “Het bijhouden van kennis en vaardigheden is belangrijker dan ooit.” Martijn richtte zich op de toekomst: de behoefte aan soft skills en vakmanschap in 2032. “Dat gaat om circulair, transitie, samenwerken. Maar ook: welke bedreigingen zijn er voor ons vakmanschap?” Hij wijst naar de locatie BREiNN. “Wat gaaf om daar heel concreet op de leervloer terug te zien wat wij 15 jaar geleden hebben opgehaald!”
Martijn: “Het bijhouden van kennis en vaardigheden is belangrijker dan ooit.”
Christianne Wilmink komt zelf uit het onderwijs en schoof dus graag aan. “We hadden een klein groepje en de ruimte voor een goed gesprek. Ik merk dat in het lijstje soft skills de zelfzorg vaak mist. Hoe blijf je fit en betrokken. Hoe haal je het beste uit jezelf? Dat hoort ook bij opleiden.”
IS HOUT(MODULE)BOUW DÉ OPLOSSING VOOR DE TOEKOMST?!
Samen met Gerard Beltman (De Groot Vroomshoop) keken de deelnemers naar de mogelijkheden van hout(module)bouw voor een toekomstbestendige bouw. Gerard was duidelijk: modulaire houtbouw heeft de toekomst. “Door middel van modulaire bouw met massief houten modules bieden we een flexibele oplossing om de doorstroming op de huizenmarkt te bevorderen. Daarbij vergoeden we wat we kappen. Tegenover 600 gepakte bomen, planten we er 900!
Arthur: “We hebben veel samenwerkingsmogelijkheden binnen TNB”
Arthur Horeman: “De presentatie was perfect voorbereid, heel duidelijk. Ik miste wat interactie, maar daar was de tijd ook te kort voor. Wat ik ervan meeneem is dat we echt veel samenwerkingsmogelijkheden hebben binnen The New Builders. En ik heb gezien hoeveel werk er in de houtverwerking gaat zitten. Onder de indruk! Al met al heb ik er vertrouwen in dat we op deze manier samen mogen werken aan de toekomst.”
SAMEN WONEN, SAMEN LEVEN
Pascal Hazeleger en Leo Nieuwenhuis gaan voor de verwezenlijking van meer woningen/bewoning binnen de bestaande woningvoorraad. “Dit thema vraagt om een gedeeld eigenaarschap, van alle betrokken partijen,” aldus Pascal. “Mooi om te zien dat leden van de Boeren Burger Beweging en Alliantie aanwezig en betrokken waren bij deze workshop.” Leo: “De bouw is samen met de agrosector en de zorg een wezenlijk, maar ook bedreigd orgaan van onze samenleving!”
Pascal: “Dit thema vraagt om een gedeeld eigenaarschap”
Wim Hasselman was ook aanwezig. “Het is mooi dat ik als buitenstaander met een frisse blik mee kan kijken bij dit soort cases. Ik hoop dat de opgehaalde verhalen nog worden teruggekoppeld.”
WAARDE TOEVOEGEN AAN DE OMGEVING
Mark van der Kooi is oprichter en mede-eigenaar van de BouwApp. Hij liet in deze workshop zien hoe belangrijk het voor de bouwsector is om zich te verbinden met de omgeving waarin zij werkt. “Zet de omgeving centraal, weet wat er speelt en voeg zo echt waarde toe. Zo kunnen we bouwprojecten, maar zeker ook de bouw, een beter imago geven! Ik had maar twee deelnemers, maar we hadden wel een heel mooi serieus gesprek.”
Theo: “De winst ligt in de soft skills, in het contact!”
Theo Andreae verwoordde het mooi: “Mensen kiezen steeds vaker voor de harde kant, voor de processen. Terwijl de winst ligt in de soft skills, in het contact!” Mark vult aan: “We hebben een mooie opdracht. Hoe sta jij bekend? Wat is jouw reputatie, maar ook die van onze bouwsector? Daar mogen we samen aan werken.”
WORKSHOP ‘WONEN OP WATER’
We sluiten af met René Breman. “Het klimaat verandert en de zeespiegel stijgt. Dit heeft uiteindelijk grote gevolgen voor het wonen in een delta zoals Nederland. Reden genoeg om eens goed over de gevolgen en mogelijke oplossingen na te denken, vonden wij bij Breman / BREiNN.” Daar waren de deelnemers het mee eens. Er werd druk geschreven op de verschillende rollen papier.
Govert-Henk Mijnders vertelt enthousiast: “Het was gaaf om een andere ondernemer zo, vol energie, te zien duiken in een nieuw concept. De drie schrijfborden zorgden voor een snelkookpan aan inspiratie. Je vindt je blinde vlek, test onderling de reacties uit de markt.”
Govert-Henk vervolgt: “Heel concreet heb je geen concurrentie wanneer je gaat bouwen op het water. Maar wel fikse uitdagingen. Daar zijn we in de korte tijd die we hadden ingedoken. Het heeft me zeker aan het denken gezet!”
Govert-Henk: “Het heeft me zeker aan het denken gezet!”
We kijken terug op een bijzondere dag. En zullen nog regelmatig terugblikken in beeld en tekst. Was jij aanwezig bij een workshop en wil je je ervaring delen? Heb je nieuwe informatie opgedaan of die juist gedeeld? We horen het graag!