Verbinding en verantwoordelijkheid tijdens het New Builders Festival
De maatschappij verandert. De bouwsector verandert. Wij mogen daar een mooie rol in spelen. Al jaren roepen we dat het anders moet. Inmiddels is die urgentie meer dan zichtbaar. Tijdens het New Builders Festival op woensdag 7 juni a.s. zullen we dan ook volle bak inzetten op het HOE.
Leo Nieuwenhuis: “De tijd van toekijken is voorbij. We moeten als bouwers, maar ook als mensen een keuze maken. Onze nek uitsteken en onze maatschappelijke rol oppakken. Maar ik geloof dat we dat alleen samen kunnen. Daarvoor hebben we elkaar nodig, maar ook de juiste mensen. Het is aan ons om de bouwsector weer op te poetsen! Het mag weer aantrekkelijk en gewaardeerd worden om in de bouw te werken. Breder nog: om met je handen te werken. Ik denk daarbij ook aan de zorg en de agrocultuur. Dus: wat gaan we doen?!”
Samenwerken
Dit kunnen we niet alleen. Niet voor niets hebben we meerdere partners uitgenodigd bij ons New Builders Festival. Zo zijn er onder andere vanuit de politiek leden van Alliantie en BBB aanwezig, maar ook vertegenwoordigers van het concept Huurenbuur.nl (hierover later meer).
Samen eten verbindt
We sluiten het New Builders Festival af met een gezamenlijke netwerkborrel en maaltijd. Meld je op tijd aan, we ontmoeten elkaar op 7 juni a.s. bij BREiNN in Zwolle!
Over de workshops
We hebben zeven workshops op het programma staan. Inspirerende bijeenkomsten, waarin we samen zoeken naar een oplossing.
WORKSHOP 1
Waarde toevoegen aan de omgeving van een bouwproject
Mark van der Kooi, oprichter en mede-eigenaar van de BouwApp, laat zien hoe belangrijk het voor de bouwsector is om zich te verbinden met de omgeving waarin zij werkt. Zet de omgeving centraal, weet wat er speelt en voeg zo echt waarde toe aan de leefomgeving.
“Tien jaar geleden startte ik met de BouwApp, om de communicatie en reputatie van de bouw te verbeteren. Hiermee kijkt de omgeving positiever aan tegen onze sector en laten we zien hoe mooi onze sector is.” Mark geeft een doorkijk naar de toekomst van de sector, in relatie tot haar omgeving. Zijn slogan: stop met het managen van de omgeving en start met verbinden. Tijdens de workshop gaan we samen nadenken hoe wij als New Builders waarde toevoegen aan de omgeving van onze projecten. “Communiceren, luisteren, mensen serieus nemen. Met een technische blik kijken wat de community nodig heeft. Dan bouw je aan een mooier imago van de bouw. Want laten we niet vergeten hoe tof het is dat je iets kan bouwen met je handen!”
WORKSHOP 2
Ontdek je toekomstige proces 4.0
Bas Hegeman en Hilco Knul nemen ons mee in de zes stappen van de Hexagon Methode. Je begint met het in kaart brengen van jouw huidige proces en het verkennen van nieuwe mogelijkheden. De Hexagon Methode is een gestructureerde aanpak om inzicht te krijgen in de verschillende factoren en rollen die belangrijk zijn voor jouw proces. Bovendien helpt het je nieuwe factoren te identificeren die van invloed kunnen zijn op jouw toekomstige proces 4.0. Je richt je daarbij op twee belangrijke principes: flexibiliteit en menswaardigheid.
WORKSHOP 3
Meer wonen, minder bouwen
Pascal Hazeleger en Leo Nieuwenhuis beginnen, aan de hand van de Open Space methode, aan de verwezenlijking van: meer woningen/bewoning binnen de bestaande woningvoorraad.
“De grote uitdaging is hoe we bouwers/bouwpartners betrekken bij een sociaal rechtvaardige energietransitie. Dit thema vraagt om gedeeld eigenaarschap van alle betrokken partijen.”
Enkele vragen die behandeld worden:
- Welke bestaande bouw is geschikt (rijtjeshuizen of vrijstaand, jaren 50, 70, etc)
- Waar? (locatie, gemeenten, provincie)
- Welke ingrepen voor verduurzaming?
- Wanneer zijn we succesvol? Welk niveau van detail/concept zoeken we?
- En hoe gaan we er vervolgens mee aan de slag?
We zien dat potentieel binnen de bouwsector verloren dreigt te gaan, onder andere door de stikstofrepressie. Hoe kunnen we dat potentieel begeleiden naar deze case? De bouwsector is samen met de zorg en agrocultuur een wezenlijk orgaan van de samenleving, die op dit moment zwaar worden bedreigd!
We kijken ook naar een interessante versie voor het vergroten van de woonvoorraad: www.huurenbuur.nl. Deze methode heeft zich al bewezen en komt de sociale cohesie ten goede.
Mooi om te zien dat BBB via de politiek in de provincies ruim baan wil maken voor dit thema.
Kortom: Het is aan ons om deze maatschappelijke opgave beet te pakken! Voor starters, ouderen en de verduurzaming van de woningvoorraad!
WORKSHOP 4
2050 en verduurzamen, hoe dan
Sander Bac neemt ons mee in de actuele wereld van het verduurzamen. Hoe bouwen we nu en hoe zouden we moeten bouwen? Waarom wel (of niet)? En: wat kan jij nu al doen?!
“Volgens mij komt er maar weinig terecht van verduurzamen en richten we ons nu alleen op het veranderen van gas naar elektrisch. Goed dat we massaal van fossiel af willen, maar dan zullen er echt zaken wezenlijk anders moeten, in plaats van alleen te switchen van bron.”
Wil jij als aannemer woningen bouwen die 2050-proof zijn? Kom dan naar deze workshop!
WORKSHOP 5
Ben jij klaar voor de toekomst? Vakmanschap in 2030
In gesprek met Martijn van Bommel en Irene van Veelen (ISSO) over de versnelling van de transities, zoals digitalisering, klimaatadaptatie en de energietransitie. “Dan is de ontwikkeling en het bijhouden van kennis en vaardigheden misschien wel belangrijker dan ooit. De toenemende krapte op de arbeidsmarkt zorgt daarbij voor een flinke uitdaging om voldoende gekwalificeerde mensen op te leiden.”
Maar over welke skills hebben we het dan? Wat voor eisen stellen we aan vakmensen in 2030?
De uitkomst van deze workshop, die op meerdere plaatsen voor verschillende groepen worden georganiseerd, gaat mee in de ontwikkeling van competentieprofielen voor vakmensen die klaar zijn voor 2030. Zie ook het project BuildupSkills: https://buildupskillsnederland.nl/. Meerdere partijen werken hierin samen aan het vakmanschap van de toekomst.
WORKSHOP 6
Is hout(module)bouw dé oplossing voor de toekomst?!
Samen met Gerard Beltman (De Groot Vroomshoop) kijk je naar de mogelijkheden van hout(module)bouw voor een toekomstbestendige bouw. Denk aan kansen voor de doorstroming op de huizenmarkt, kwalitatief en duurzaam bouwen, werken aan een flexibele huisvesting van permanente kwaliteit.
“De woningtypes die wij op basis van houten modules bouwen, zijn van permanente woonkwaliteit en hebben een levensduur die gelijk staat aan de groeiperiode van een nieuwe boom. De maatvoering binnen dit modulaire systeem is gestandaardiseerd en geoptimaliseerd, maar er is volledige flexibiliteit in configuratie, afwerking en detaillering. Zo creëren we snel en eenvoudig een woongebouw dat helemaal bij de klant past.”
WORKSHOP 7
Workshop ‘Wonen op water’
René Breman
Het klimaat verandert en de zeespiegel stijgt. Dit heeft uiteindelijk grote gevolgen voor het wonen in een delta zoals Nederland. Reden genoeg om eens goed over de gevolgen en mogelijke oplossingen na te denken, vonden wij bij Breman / BREiNN.
Waar tot op heden het gevecht tégen het water centraal heeft gestaan, wordt er steeds meer gekeken naar oplossingen voor het leven mét het water. ‘Ruimte voor de rivier’ en aangewezen overloopgebieden zijn daar een goede voorbeelden van. Daarnaast is er een structureel en oplopend woningtekort van 300.000 woningen. Door schaarste van bouwgrond en toenemende materiaalkosten zijn betaalbare starterswoningen niet meer te vinden. De verlening van vergunningen voor grote bouwlocaties is complex en duurt lang. Wordt Nederland niet langzamerhand te klein om alle functies zoals wonen, werken, natuur en landbouw separaat te bestemmen?
Zou grootschalig ‘wonen op water’ hier een oplossing kunnen bieden? Er is immers water genoeg. Hoe ziet zo’n drijvende woongemeenschap eruit? Waar zou dit mogelijk zijn? Wat houdt ons tegen en wat zou dit kunnen versnellen? In een interactieve workshop gaan we dit samen verkennen. René Breman neemt je graag mee in dit avontuur!
Samen met BREiNN gaan we voor echte en blijvende verandering. We kijken er dan ook naar uit om juist op deze bijzondere plek ons New Builders Festival te vieren. Tot over twee weken!