Hoe spelen we in op de weersextremen
Vorige week was het -15, komende dagen lijkt het +15 te worden. De natuur wordt steeds extremer, van hete zomers en onverwachtse winterse pieken naar wateroverlast én tegelijkertijd steeds meer en langere tijden van droogte. Zijn wij daar al wel echt op voorbereid? Op de hitte, het water én de kou? En belangrijker: wat doen we eraan? Hoe spelen jullie in op deze ‘markt’? En kan dat op een duurzame manier?
De laatste zomers zag je een run op airco’s. De snelste manier om je huis te koelen. Tegelijkertijd hebben deze airco’s een imago van energieslurpers met een vervuilende uitstoot… Maar is dat wel zo? En kan dit ook anders? Nu we vrij onverwachts midden in deze winterse periode zaten, kwam er een ander issue naar boven. Zijn onze warmtepompen, die een duurzaam alternatief zijn voor de verwarming op gas of elektriciteit, wel goed bestand tegen echte winterse omstandigheden? We vroegen het aan William van Driel, New Builder en werkzaam bij Panasonic Nederland.
“Om te beginnen is een goed werkende warmtepomp niet alleen afhankelijk van het product zelf. Het gaat er ook om of het afgiftesysteem afgestemd is op warmtepomp en of de gebouwschil voldoende isolerend vermogen heeft om de warmte die opgewekt wordt vast te houden. Daarom werken we in de voorfase van onze projecten al zo nauw mogelijk samen met de architect, aannemer, adviseur en installateur zodat alles elkaar afgestemd kan worden en de juiste warmtepomp wordt geselecteerd voor de betreffende woning. Kortom: alles hangt nauw met elkaar samen en dat is ook de reden dat we als Panasonic een groot voorstander zijn van de denkwijze van The New builders.”
William verwijst ook nog even naar de airco-markt. “Ja, er is een aanbod airconditioners, de ‘bouwmarkt airco’s’ die hun naam geen goed doet en die je per direct terugziet op je energiemeter. Maar gelukkig is er ook in dat segment een grote ontwikkeling gaande. Onze airconditioners worden – net als de warmtepompen – goed afgestemd om de omgeving en hebben een hoogwaardige energie & opbrengst verhouding.”
Vrieskou en warmtepompen
William is dik tevreden over de afgelopen week. “Wanneer we terugkijken, kunnen we niet anders dan concluderen dat de warmtepompen gedaan hebben wat ze moesten doen. De kou en de hoge luchtvochtigheid zijn dus geen belemmering geweest voor de werking van de warmtepomp. Daarom is het misschien eens goed om stil te staan bij de werking van de lucht/water warmtepomp wanneer het buiten echt gaat vriezen en het overdag ook onder nul blijft. Hoe kan een warmtepomp dan zijn rendement blijven draaien om een woning te verwarmen?”
De expert aan het woord
William legt uit hoe een warmtepomp werkt in tijden van vorst. “Wanneer je “warmte” gaat onttrekken aan een buitenlucht van -10°C, dan blaas je vervolgens een nog koudere temperatuur uit en je verdamper vriest volledig in. Daarom gaat de warmtepomp op zo’n moment in zijn ontdooicyclus, hij gaat als het ware omgedraaid werken. Dat gaat bij onze warmtepompen als volgt:
- Met een 4-wegklepsysteem draait de warmtepomp zijn cyclus om
- De warmte van het afgiftesysteem wordt benut om het ijs te ontdooien en het buitendeel om de warmte af te geven zodat het ijs ontdooit
- Deze warmte wordt tot een watertemperatuur van 27°C opgewarmd
- Is deze temperatuur bereikt, dan gaan we over op het hete gas van de compressor die door de lamellen stroomt
- Het gesmolten ijs loopt weg langs de grond in of de afvoer
- Vervolgens gaat de ventilator op volle toeren ventileren om de lamellen droog te blazen
Deze hele cyclus duurt bij elkaar 3 minuten en zorgt ervoor dat onze warmtepompen ondanks de hevige kou toch hun warmte kunnen afgeven. Zodat wij van de bijbehorende ijspret konden genieten en de eindgebruikers na de ijspret heerlijk konden bijkomen met een warme chocomel in een comfortabel warm huis.”
The New Builders en de markt
Nu is het woord aan jullie. Vorige week vertelden we in ons blog al over nieuwe manieren van isoleren. Maar er is vast nog veel meer te vertellen!
Wat zijn jullie ideeën en oplossingen hiervoor? We horen én delen het graag.