Over Warmetruiendag, isoleren en New Builder Joost Vosmer
Het is vandaag ‘Warme truien dag’. De verwarming gaat een graadje lager, je trekt een dikke trui aan en zo is het een dag die ons bewust maakt van ons energieverbruik en de besparingsmogelijkheden. Maar stel nou.. dat je verwarming standaard lager kan, zonder in te leveren op comfort?
We spraken met Joost Vosmer, New Builder en Sales & Business Developer bij PXA Nederland. Het is niet toevallig dat PXA juist deze week een onderzoek publiceert over de isolatiewaarden en mogelijkheden van hun product Isobooster.
Over het onderzoek
Hoe test je de isolatiewaarde van bouwmaterialen? Een laboratoriumtest is de meest gangbare methode. Maar elk huishouden is anders en er zijn ongelooflijk veel variabelen die je niet in een lab kunt nabootsen. Voor Isobooster ging PXA daarom op zoek naar de ideale testlocatie voor een representatieve praktijktoets. Dat vonden ze in het nieuwbouw Parc Ganuenta.
Over Isobooster
Isobooster is mede ontwikkeld door New Builder Arthur Horeman van PXA Nederland. Het is een duurzaam en energiebesparend isolatiemateriaal. Het product bestaat uit meerdere lagen reflecterende PET-folie die omgeven zijn door LDPE-luchtkussenfolies. Hierdoor wordt vrijwel alle warmte in de woning gereflecteerd. Bovendien is het materiaal makkelijk in het gebruik en veilig voor verwerker en bewoner. Isobooster heeft een lage CO2-footprint en is volledig recyclebaar.
Over Joost
“Na jaren ervaring in de mediawereld in Hilversum, Amsterdam en Londen heb ik de overstap gemaakt naar de wereld van bouw en isolatie. Het was toen we kinderen kregen dat ik me meer bewust werd van de wereld waarin we leven en het belang van een gezonde toekomst. Na wat vrijwillige ervaring bij stichtingen en energiecoöperaties werd het tijd om het roer echt om te gooien.
Bij PXA Nederland vind je een echte uitvindersmentaliteit; blijven vragen, blijven onderzoeken en blijven geloven in je product, wat er ook op je afkomt. Hier word ik vrolijk van. Techniek is mooi om je in te verdiepen, waardoor ik nog elke dag nieuwe dingen leer.
De nuchterheid van de bouw ligt me wel als Twentenaar. Komend uit een andere branche neem je andere kennis mee, maar vooral een andere bril bij de dagelijkse, strategische en operationele stappen die we zetten. Op gebied van innovatie, productontwikkeling en marketingcommunicatie. Zeker als alles even compleet op zijn kop staat.
Ik heb bewondering voor de missie van The New Builders om beweging te krijgen in onze sector, door ruimte te geven aan verbinding en vernieuwing. Dit vergt geduld, geloof en vertrouwen en het lef om vol te houden.”
Over The New Builders
Wanneer we kijken naar de markt, dan willen we elkaar en anderen inspireren met duurzame doelstellingen. Om dat te bereiken delen we onze kennis en komen we onze beloftes na. Dit sluit mooi aan op dit onderzoek van PXA: een gedegen onderzoek om niet alleen te vertellen dat Isobooster een goed product is, maar om het daadwerkelijk te laten zien.
Over het onderzoek
Bij het nieuwbouwproject Parc Ganuenta in Zeeland is een deel van de woningen voorzien van een thermische schil van Isobooster en een deel met traditionele spouwplaten van PIR. Het mooie bij dit onderzoek is dat de verschillende woningtypes per type bouwkundig en installatietechnisch identiek zijn. Het isolatiemateriaal werd getest ten opzichte van traditionele (spouw)isolatie en gevalideerd door onafhankelijke partijen.
Het energieverbruik van alle woningen is over een periode van ruim een jaar meerdere keren gemeten door de beheerder van het park. Het resultaat: de implementatie van Isobooster levert een jaarlijkse besparing op van 500 tot 700 euro t.o.v. PIR-spouwplaten, dat is een reductie van meer dan 45%.
Fraanje BV is de bouwkundig onderaannemer binnen dit project. Projectleider Wim Sturm bevestigt dat de materialen volgens richtlijnen zijn verwerkt: “Ik moet toegeven dat ik aanvankelijk wat sceptisch was. Maar bij Fraanje staat duurzaam bouwen hoog op de agenda, dus we werkten graag mee. Onze vakmensen hebben de materialen secuur en volgens de richtlijnen aangebracht. En ik moet zeggen, we zijn positief verrast door de gunstige metingen t.o.v. de andere woningen. We zien dan ook uit naar de uitgebreide en algemeen vereiste certificeringen zodat we dit ook bij onze andere projecten, waaronder die uit eigen ontwikkeling, kunnen toepassen”.
Dit is een korte samenvatting van het onderzoek. Ben je nieuwsgierig geworden naar alle uitkomsten, bekijk dan hier het hele onderzoek.