
“Zoek de dynamiek op voor jezelf” – Hans Agterberg
Tijdens het congres van 30 november vervult Hans Agterberg de rol van dagvoorzitter. Een rol waar hij naar uitkijkt, niet in de laatste plaats, omdat hij Breman een mooi bedrijf vindt waar de omgeving verbonden wordt aan de organisatie zelf. Verder is Hans de trotse bezitter van een Citroën DS en vertelt hij hoe de bouw kan leren van deze snoek.
Hans is als adviseur dagelijks bezig met verandering en hoe organisaties en bedrijven zich kunnen ontwikkelen. Dat doet hij vanuit zijn kennis van communicatie, organisatie en cultuur: “Met verandering hebben veel mensen het lastig. Bedrijven kijken dan overmatig naar structuur en effectiviteit. Dat is belangrijk, maar zit vooral aan de hoofdkant. Voor een goede balans is ook de aandacht voor de tegenhanger cultuur nodig, met andere woorden de hartkant.”

Hans Agterberg in zijn snoek. Foto: Joost van Gijzel
Citroën DS en raakbare techniek
Die hoofd- en hartkant heeft ook alles te maken met een goed ontwerp waar techniek en esthetiek elkaar versterken. Schoonheid en functionaliteit gaan altijd samen volgens Hans: “Ik rijd in een Citroën DS, beter bekend als de snoek. Die vind ik tijdloos mooi en dat komt, omdat vanaf de allereerste momenten dat dit idee in ontwikkeling kwam, er kunstenaars aan tafel hebben meegedacht. Het is technisch goed, functioneel, mooi, voor een goede prijs en daar wil ik wel mee gezien worden.” Hans noemt dat techniek die raakbaar is en legt uit: “Als alle driften van de makers samenkomen met functionaliteit en dagelijks gebruik wordt techniek raakbaar. Functie vloeit samen met schoonheid en dat fascineert mij, omdat het oneindig sterk is.”
“Wie niet kan dromen, is geen realist.”
Binnen en buiten
Volgens Hans hebben bouwers en andere producenten van alledaagse dingen de verantwoordelijkheid om iets te ontwikkelen wat mooi én goed is: “De technologie is het probleem niet, maar ik zou willen dat we in het innovatieproces veel meer de kwaliteit van het ontwerp voorop gaan zetten. Dat we verrassende wegen vinden en andere manieren van innovatie. Dat we iets maken waarvan mensen zeggen: dat wil ik!” Hans vervolgt: “Om dat goed te doen, moet je kunnen dromen, want wie niet kan dromen is geen realist. Door te dromen komt er meer tevoorschijn. Dan begrijp je wat een bedrijf of product werkelijk tot verbinding brengt met de wereld.”
Die uitwisseling met de omgeving is daarbij ontzettend belangrijk voor zowel producten als het bedrijf als verband van mensen volgens Hans: “Er zijn een aantal immateriële waarden die een bedrijf bij elkaar houdt, mensen verbindt aan het bedrijf en het bedrijf verbindt met zijn omgeving. Als ik dan naar Breman of The New Builders kijk, nodigen zij uit om zowel binnen als buiten het bedrijf te kijken. Breman is bijvoorbeeld een technisch bedrijf, maar heeft het weinig over de techniek. Er wordt nagedacht over wat mensen willen weten en daar hou ik van, want die mensen geloof ik. Dat vind ik mooi aan het bedrijf, maar ook aan The New Builders: het is zelf een community, maar het is ook een bedrijf wat verantwoord, nadenkend en meehelpend werkt, juist ín de omgeving.”
Congres
Tijdens het congres wil Hans er aan bijdragen dat dat inspirerende aspect van de bedrijfsvoering van Breman uit de verf komt: “Die inspiratie moet verbonden worden aan het activeren van de deelnemers. Het vorige congres merkte ik dat deelnemers gemotiveerd zijn om actief deel uit te maken van het gesprek en dat is mooi! Interactie is het sleutelwoord. Elke sector heeft zo zijn eigen cultuur, waarin in een bepaalde taal wordt gesproken. Dat heeft mooie kanten, maar kan de ontwikkeling ook op slot zetten, daarom moeten we veel met elkaar in gesprek zijn.” Hans hoopt dat mensen 30 november kiezen voor een open mind om echt nieuwe dingen te ontdekken en niet alleen bevestiging te zoeken van dat wat ze al weten of vinden: “Zoek de dynamiek op voor jezelf.”
“Samen maken we innoveren leuker en daardoor effectiever.”
Hans gaat voor een inspirerend congres waar je in ieder geval één ding hoort of meemaakt waar je morgen mee aan de slag wilt: “Daardoor maken we samen innoveren leuker en effectiever. Gedeelde waarden zijn de basis om op een aantrekkelijke manier aan de slag te gaan met lastige problemen. Gewoon een stap zetten en dan kijken wat de volgende stap gaat zijn. Vaak twee vooruit en één achteruit, want dát is inherent aan ontwikkeling. Gedeelde waarden zijn de basis om op een aantrekkelijke manier aan de slag te gaan met lastige vraagstukken. Wij zijn zelf de verandering. Niet anders.”
Over Hans
Hans Agterberg (Spankracht) houdt zich bezig met samenlevingsopbouw; naar eigen zeggen ‘een beetje een vergeten, maar heel belangrijk vakgebied’. Hier zet hij zijn kennis van de samenleving als expert in community building en community organisation in zodat bedrijven of organisaties zich verder kunnen ontwikkelen. Als kind ging Hans al met zijn vader, die als vertegenwoordiger van bouwmaterialen werkte, mee op pad. Inmiddels runt Hans 17 jaar zijn eigen bedrijf en is hij op dit moment met mede Collega-adviseur Leonora Zijlstra (Bijzondere Zaken) een leergang voor New Builders aan het ontwikkelen rondom conceptueel denken, communicatie en het cultureel bedrijfsprofiel. Zoals hij zelf zegt: “Voor New Builders die alles al gezien hebben, maar die toch nog het avontuur van ontwikkeling, innovatie en lastige vragen opnieuw en op een verrassende manier willen benaderen.”