
Van boeren snoeihout naar duurzame bouwmaterialen
Hans Nieuwenhuis van Innodeen vertelde tijdens een van de Online Activate meetings over een bijzondere samenwerking. “De boeren in Nederland hebben elk jaar zo’n 300.000 ton snoeiafval. Dat wordt nu vaak verbrand. Wanneer wij lokale agrarische reststromen kunnen omzetten in nieuwe en duurzame bouwmaterialen, zorgen wij er met elkaar voor dat we de aarde niet uitputten. Bovendien sla je op deze manier direct CO2 op. Kunnen wij onze beurt de boeren een redelijke vergoeding verschaffen voor deze materialen, dan hebben de boeren – ook in de toekomst – een goed verdienmodel.”
De Agrarische natuurvereniging VeluweIJsselZoom (VIJZ) kwam met het idee om waarde aan dit snoeihout te koppelen. Via De Innovatie Coöperatie kwam de VIJZ in contact met Innodeen. Een sterke samenwerking!
Innodeen op de Prefab Beurs
Innodeen gaat voor innovatie. Slimme en duurzame oplossingen, door producten met toegevoegde waarde te ontwerpen, produceren en leveren. Denk aan deuren, kozijnen en gevels, maar ook bijvoorbeeld biobased palen voor gewasondersteuning. Ze werken daarbij met recyclebare kunststoffen en biocomposieten. Misschien heb je het zelf wel gezien op de Prefab Beurs, waar ze hun producten presenteerden.
Een van die duurzame oplossingen is Compodeen. “Voor Compodeen verwerken we oude pallets en plastic afval (uit de bekende oranje vuilnisbak) tot een circulair eindproduct. Een product waarvan de duurzaamheid gelijkwaardig is aan Azobé, een van de duurzaamste hardhoutsoorten die wij kennen. Alleen: voor al die hardhoutsoorten worden nu nog complete stukken tropisch oerwoud gekapt. Vervolgens wordt het hout getransporteerd op schepen die enorm veel CO2 uitstoten. Dan is het toch mooi dat wij daar ons lokale afval voor kunnen inzetten!” Het eindproduct wordt gevormd door extrude: het wordt door een matrijs geperst. Dat betekent dat, met de juiste matrijs, alle gewenste vormen en formaten mogelijk zijn.
Snoeihout verwerken
Naast het verwerken van afvalstoffen, kijkt Innodeen nu dus ook naar de mogelijkheden van snelgroeiende gewassen als grondstof. Deze zijn vaak gunstiger dan hout en er is geen import / minder transport nodig.
De uitdaging voor Innodeen vanuit VIJZ:
Goede producten zoals gevelbekleding en wandelementen – met snoeihoutvezels als basis
Op dit moment onderzoekt het team verschillende soorten snoeihout, in samenwerking met de NHL Stenden Hogeschool in Emmen. “Het product biocomposiet is vaak interessanter en duurzamer dan hout. Kijk naar invloeden van water en weersomstandigheden. En wanneer je regionaal snoeihout inzet, blijf je lokaal opgeslagen CO2 vastleggen. Uiteindelijk zou het toch prachtig zijn wanneer het wilgenhout wordt omgezet naar stallen of hokafscheiding? Dan is de cirkel rond.”
(bron: de innovatieve cooperatie)