Van BIM-model naar materialenpaspoort – een blog door BIM4ALL
Ook in deze bijzondere tijden blijft BIM4ALL (online) trainingen aanbieden. Eén daarvan is de Madaster training, met als doel de implementatie van materialenpaspoorten in de bouwsector te vergemakkelijken. Gebouweigenaren, financiers, ontwerpers, leveranciers en aannemers leren tijdens deze training hoe men met BIM-modellen eenvoudig een materialenpaspoort kan verkrijgen. De veelomvattende informatie in een materialenpaspoort vergemakkelijkt het (her)gebruik van duurzame materialen en stimuleert circulair bouwen.
Afval is materiaal zonder identiteit
Madaster fungeert als een online bibliotheek, waarin materialen en gebouwen worden gedocumenteerd, net zoals verkaveling en grondbezit bij het kadaster. Vanuit het Madaster-platform kan iedereen een materialenpaspoort van zijn gebouw(en) laten maken. Een materialenpaspoort bevat veel informatie over de kwaliteit, herkomst en locatie van de materialen en geeft inzicht in de circulariteitswaarde van een gebouw. Dit maakt duurzaam (her)gebruik van materialen eenvoudiger, stimuleert slim ontwerpen en elimineert afval. Een gebouw wordt zo een gedocumenteerde ‘opslagplaats’ voor materialen.
“Onze planeet is een gesloten systeem en daarom moeten wij de limited editions ongelimiteerd faciliteren. De huidige situatie laat zien dat materialen hun identiteit verliezen, waardoor zij afval worden. Afval kan worden geëlimineerd door materialen een gedocumenteerde identiteit te geven via een materialenpaspoort.” – Thomas Rau, initiatiefnemer Madaster Foundation, tijdens het New Builders congres in 2018.
Van BIM-model tot materialenpaspoort
Bouw Informatie Modellering (BIM) is een werkmethodiek die in de bouwsector frequent wordt ingezet. Aan elk element in een BIM-model is data gekoppeld. Hierbij kan gedacht worden aan de exacte afmetingen maar ook aan kernmerken van een element, zoals brandveiligheid en draagfuncties. In het begin van het bouwproces wordt er vooraf veel tijd en energie ingestoken om een goed en betrouwbaar BIM-model op te stellen. Maar wanneer het bouwproces is afgerond en het project wordt opgeleverd, wordt het BIM-model vaak niet ten volle potentie (her)gebruikt. Terwijl er juist veel nieuwe toepassingen ontstaan door hergebruik van deze data. Een voorbeeld hiervan is het inrichtingen van het Materialenpaspoort van Madaster.
“Door alles eerst virtueel te bouwen, reduceren we bouwfouten en bouwkosten. Door dit te koppelen aan het Madaster, zorgen we ervoor dat de bouwwerken duurzamer worden ontwikkeld. Dit draagt bij aan de missie van BIM4ALL: het blijvend verbeteren van de bouwsector. Voor de toekomst van de bouw en van de aarde als grondstoffenleverancier.”
BIM4ALL adviseert, coördineert en traint architecten, aannemers, ontwikkelaars, installateurs, ingenieursbureaus en onderwijsinstellingen op het gebied van BIM. In samenwerking met Madaster is een training ontwikkeld, dat deelnemers leert hoe elementen in het BIM-model kunnen worden gekoppeld aan een materialenpaspoort, binnen de beveiligde omgeving van het Madaster-platform.
De trainingen
De trainingen worden normaal gesproken verzorgd op het hoofdkantoor van BIM4ALL in Rijssen, of de klant op locatie. Momenteel worden trainingen via Zoom en Teams aangeboden, maar altijd met dezelfde kwaliteit, met ruimte voor interactie, vragen en persoonlijke begeleiding. Dit maakt dat de training altijd aansluit bij de praktijk van de deelnemers. Na het behalen van de training ontvangt men een certificaat. Aanmelden kan via de website www.bim4all.com.
(Geschreven door Jeffrey Wieldraayer)