Terugblik op de workshops TNB Congres
Tijdens het New Builders Congres zijn er meerdere workshops georganiseerd. Met mooie actuele onderwerpen, waar zowel de experts als de deelnemers enthousiast op terugkijken.
SMARTCirculair
In de grote zaal was het woord aan Tanja Nolten van SMARTCirculair, met als gastsprekers New Builder Dick van Veelen (Meijs Ingenieurs) en Arend van de Beek (Lagemaat). Het thema van deze workshop was ‘Materialen, Techniek en Digitalisering’.
Tanja: “De noodzaak om materialen zoveel mogelijk te hergebruiken neemt toe. De grondstoffentransitie is misschien wel onze grootste uitdaging van deze eeuw. Want ook energie en water zijn grondstoffen. En onze bouwgrondstoffen worden steeds schaarser en dus duurder.”
Materialeninventarisatie
Om materialen opnieuw te kunnen gebruiken, moeten ze geïnventariseerd worden. Het Madaster Materialenpaspoort is daar een bekend voorbeeld van. “Dick van Veelen was een van onze gastsprekers. Meijs Ingenieurs laten zien dat de digitale opslag van materialen, maar ook het verwerken van deze materialen mogelijk is. Sterker nog, dat het winstgevend kan!”
In het artikel dat onlangs in BouwTotaal verscheen, vertelt Dick uitgebreid over de mogelijkheden van materialenopslag en -hergebruik.
Tanja: “Natuurlijk zijn er onderdelen die een op een kunnen worden doorgezet. Soms betekent dat, dat ze tijdelijk moeten worden opgeslagen. Of dat ze op Marktplaatsen voor hergebruikte materialen te vinden zijn. Ten slotte kunnen we gebruik maken van opwaardering, onder andere door sociale werkplaatsen in te zetten. Dan ontstaat er een nieuw product uit bestaande materialen.” De noodzaak van hergebruik is overal zichtbaar. “We moeten gewoon gaan doen! Het vergt verandering, maar de mogelijkheden zijn er!”
De deelnemers waren enorm geïnspireerd en geïnteresseerd. Zoveel zelfs, dat er geen tijd was om in kleinere groepen op te splitsen. “We hebben veel vragen en mogelijkheden besproken samen. Er is dan ook afgesproken dat we op 7 februari 2023 opnieuw een workshop organiseren, ook met Dick van Veelen.” Meer informatie daarover kan je bij Smart Circulair opvragen.
TRANSITIESTRATEGIE
Dieger ten Berge en Harm Jan Scherpenkate van BREiNN namen de deelnemers mee richting de toekomst. Deze workshop Transitiestrategie was gebaseerd op het dagprogramma ‘Bouw je transitiestrategie in 1 dag’.
Dieger: “Steeds meer mensen verlangen naar een samenleving en een economie die goed is voor alle mensen en de aarde. De urgentie dat we het met elkaar anders moeten doen, wordt ook steeds meer gevoeld. Maar hoe maken we de vertaalslag naar het “hoe dan?” Hoe geef je hier als mens, als organisatie, handen en voeten aan? Dat was de centrale vraag voor de workshop ‘Transitie Strategie in 1 uur’.
De deelnemers kregen een korte introductie over transities en gaven antwoord op de vraag: ‘Waar sta jij eigenlijk in transities? Ben jij onderdeel van het nieuwe, van morgen en overmorgen, of houd je nog vast aan het huidige regime, aan de huidige niet-duurzame handelswijze en zoek je vooral slimme optimalisaties voor de korte termijn?’
Dieger: “Alle deelnemers aan onze workshop waren hier heel duidelijk in! ‘Ja, wij willen bouwen aan een duurzame toekomst!’ Maar, we zitten ook in een realiteit waar je op weerstand stuit. Daarom is een transitiestrategie nodig. Voor een effectieve strategie ontwikkel je een streefbeeld, bouw je aan een gecommitteerd team en bepaal je transitiepaden. Zo komen visie, strategie, actie en leren samen.
Blijven anticiperen
Transitie is geen lineair en voorspelbaar proces. Je loopt tegen muren en barrières op en je moet blijven creëren en anticiperen. Dat vraagt ook iets van jou als leider in je bedrijf, in je project én in je eigen leven. Tijdens deze workshop deelden de deelnemers hun persoonlijke ervaringen. Ondanks dat we slechts een uurtje hadden, was de diepgang dankzij de deelnemers echt aanwezig! Heel mooi om te zien.”
De workshop werd afgesloten door concrete ideeën te delen. Om samen effectief anders te denken, anders te doen en anders te organiseren. Wil je meer weten van transities, werken aan je strategie en bouwen aan een transitieteam. Neem dan contact op met BREiNN!
WERKGELUK
De stelling van Leon Brummelhuis is duidelijk:
Het leven is bedoeld om gelukkig te zijn!
Leon: “Wat maakt jou gelukkig? Wist je dat geluk voor 40% afhankelijk is van je eigen keuzes en gedrag? Ik had tijdens de workshop een mooie club afwisselde deelnemers. Iedereen wil graag gelukkige werknemers. Maar hoe bereik je dat? Er ontstonden mooie discussies en gesprekken, waarvan ik de conclusies graag met jullie deel:
- Het merendeel van de (hr-)managers vindt dat ze veel te veel met operationele zaken bezig zijn in plaats van de gewenste strategische zaken. Oorzaak: gebrek aan tijd en/of mankracht
- Er spelen te veel zaken rondom het optimaal laten floreren van het menselijke kapitaal
- Verzuim
- Regie, verantwoordelijkheid en betrokkenheid van medewerkers
- Flexibiliteit
- Instroom, doorstroom en uitstroom
- Ontwikkeling/opleiding
- Communicatie
- Collegialiteit
- Respect en tolerantie
- Duurzame inzetbaarheid
- Dus wordt men ‘gedwongen’ (laat men zich dwingen) om keuzes te maken
- Men richt zich voornamelijk op: instroom, verzuim en ontwikkeling, waarbij de (hr-)managers oplossingen bedenken die top down worden gedropt. Met als gevolg:
- (Over)belasting van de (hr-)manager en -afdeling
- Passieve houding en laag vertrouwen / betrokkenheid bij de medewerkers
- Hoge kosten en lage opbrengst
- Lage werknemerstevredenheid over de (hr-)manager
- Lage energieniveau van de (hr-)mananger zelf
- Oplossing voor bovengenoemde uitdaging(en): investeer in Gelukkige medewerkers!
- Omdat Gelukkig(er) medewerkers:
- minder verzuimen
- eerder en meer de regie en verantwoordelijkheid nemen
- meer betrokken zijn
- flexibeler zijn
- nieuwe medewerkers aantrekken
- eerder door willen en kunnen stromen en minder snel uitstromen
- meer bereid zijn op zich te ontwikkelen
- beter en prettiger communiceren
- collegialer, respectvoller en toleranter zijn
- beter duurzaam inzetbaar zijn
Gelukkige medewerkers
Hoe je dit doet? Door medewerkers zelf verantwoordelijk te maken en te houden voor hun eigen (werk)geluk! Wil je meer weten? Luister en/of kijk dan naar de podcast ‘Werkgeluk de baas’ met Leon Brummelhuis als gast, of kijk op www.rendementvangeluk.nl.
SPLITS JE WONING
Samen met Jan van der Veer keken de deelnemers naar de mogelijkheden van het splitsen van bestaande woningen. Jan van der Veer begon zijn adviesbedrijf Ik ga splitsen vanuit eigen ervaring. “Hoe mooi zou het zijn om te ‘verhuizen in je eigen woning’. Het probleem ligt vaak in de onbekendheid van deze mogelijkheid. Niet alleen bij de bewoners, maar zeker ook bij de grotere partijen zoals gemeentes, architecten en hypotheekverstrekkers.”
Samenwerken vanuit bouwkennis
Jan verwijst naar de titel. “Die had anders gekund. New Builders zijn praktische doeners. Misschien heb ik daarmee het beeld gegeven dat ik wilde ondersteunen in het woningsplitsen. Terwijl mijn doel van deze workshop juist het samenwerken was. Ik zie en weet dat geïnteresseerde bouwmensen zelf prima hun weg weten te vinden.”
Daarom hierbij alsnog de oproep van Jan aan The New Builders:
“Ik wil graag met New Builders breed in gesprek en hoop daarbij ook tips en suggesties te krijgen. Samen sparren hoe we het aspect woning delen/splitsen binnen de bouwwereld meer aandacht en toepassing kunnen geven. Namelijk als het parallelle, meer duurzame en sociaal inclusieve pad, dat ook bewandeld kan en moet worden, binnen de oplossingen voor de actuele woon- en zorgopgave.”
Hij gaat verder: “Ik geloof, en velen met mij, dat het woningen delen en splitsen serieus moet worden opgepakt als antwoord en deeloplossing. Naast en parallel aan het overheersende adagium van bouwen, bouwen, bouwen. Om daarmee het al te lang gebezigde en ‘verlammende’ mantra van ‘900.000 nieuwbouw woningen tot 2030’ te herwaarderen en ontlasten. Want om onverklaarbare redenen blijft de bouwwereld, minister De Jonge en de ministeries van BZK en VWS daar nog altijd krampachtig aan vasthouden.”
Oproep – doe mee!
“Kortom: mijn doel binnen The New Builders: wat en hoe krijgen we meer aandacht vanuit / binnen de bouwwereld voor de voordelen, sociaal en fysiek duurzaam, van het toevoegen van woningen aan de bestaande voorraad. Intrinsiek en vanuit rechtvaardigheid gemotiveerd meewerken aan het inrichten en beschikbaar houden van de schaarse ruimte/grond in ons mooie landje.” Wil je meer weten, kijk op www.ikgasplitsen.nl.
CONTACT
Wil je nou meer weten, meedenken of zelf actie ondernemen? Neem dan gerust contact op met de organisatoren van deze workshops. We zijn ook enorm benieuwd hoe de deelnemers zelf de workshops hebben ervaren. Dus was je erbij? Laat dan zeker nog even van je horen.