
Op bezoek bij het Technova College
Activate groepen G & E bezochten in april samen de studenten van het Technova College Ede. Daar mag een groep studenten opnieuw deelnemen aan de SMARTCirculair Challenge. We vroegen enkele aanwezige New Builders naar hun ervaring.
Opnieuw nemen de derdejaars studenten middenkaderfunctionaris Bouw deel aan de jaarlijkse Bouw en Ontwerpchallenge van SMARTCirculair. Ze strijden om het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende en circulaire ontwerp voor een opdracht van hun opdrachtgever.
Johan van de Made en Adriaan van Doleweerd waren aanwezig, als New Builder én als docent. “Onze studenten werken voor de opdrachtgevers Schöck BV Nederland en Cirkelstad regio Utrecht. Daarbij denken ze mee in de herbestemming en gebiedsinrichting van drie panden in de gemeente Ede. De verschillende contactpersonen bij de gemeente zijn zeer betrokken en helpen de studenten waar mogelijk op weg met informatie, gastlessen en locatiebezoeken.”
“Wat was het mooi om deze jeugd aan het werk te zien.”
Kennis en ervaring delen
Martijn Bouw is de nieuwe moderator van Groep E. “Wat was het mooi om deze jeugd aan het werk te zien. Een leermoment voor hen; plannen, deadlines… Maar ook voor ons! Gaaf om te zien hoe ze circulaire ideeën toepassen binnen de bestaande bouw.” Martijn vertelt hoe de leerlingen soms worstelen. “We zien dat deze generatie het zwaar heeft in de huidige maatschappij. Er is zoveel keuze, dat er bijna geen keuze is. En dat zagen we hier ook terug. Hoe maak je je plan concreet wanneer er zoveel opties en verschillende meningen zijn. Het was heel gaaf dat we als New Builders konden meedenken. We gaven aan waar de plannen concreter en meer ‘SMART’ konden worden en gaven feedback vanuit onze kennis en ervaring.”
“Er is zoveel keuze, dat er bijna geen keuze is”
Voor Martijn was het de tweede bijeenkomst als moderator. “Ik krijg er zoveel energie van, wat een leuke groep hebben we. Door de grootte, 8-10 mensen, leer je elkaar goed kennen en waarderen. We kunnen ons in alle veiligheid kwetsbaar opstellen. Dat levert mooie gesprekken. En van daaruit mogen we stuk voor stuk een inspirator binnen de bouwsector zijn! We hebben een boodschap te delen!”
Trots
Ook Arthur Horeman was aanwezig, als enthousiast New Builder. “De leerlingen werken aan zaken als: inrichting van de wijk, aandacht voor nieuw te bouwen woningen of optimale technische aanpassingen aan bestaande gebouwen en woningen. Maar ook communicatie was een belangrijk onderdeel. Voor mij als New Builder is de meerwaarde van dit soort projecten het ervaren van bekende en onbekende mogelijkheden. Het zorgt voor diepgang, inzicht en handvatten om nog beter om te gaan met de uitdagingen in de bouw.
“Ik voorzie een eventuele voortrekkersrol.”
We zagen bij deze leerlingen dat de geleerde lessen niet alleen praktisch zijn, maar ook gaan om de vorming van gedachtengoed. De conclusie? Deze leerlingen mogen trots zijn op hun werk. Ze willen leren en zullen zorgen voor de broodnodige verandering binnen de bouwsector. Ik voorzie een eventuele voortrekkersrol. Met veel plezier hebben we de mogelijkheden van deze opleiding ervaren, met de trots die heerst bij het onderwijzend personeel.”
Vorig jaar leidde een sterk team met een sterk ontwerp tot een tweede plek. We wachten de uitslag van dit jaar vol spanning af!