Marjolein in het klein – een update
Eind vorig jaar deelden we een bijzondere podcast, waarin Leo in gesprek ging met Marjolein Jonker, beter bekend als ‘Marjolein in het klein’. Marjolein vertelde in de podcast én op haar website over haar belevenissen als Tiny House pionier in Nederland.
Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en delen we opnieuw deze vrolijke en interessante Podcast. Met een korte update erbij.
“Inmiddels is er steeds meer bekendheid en landelijke animo voor de Tiny House beweging. We zien meer woningzoekers, maar bijvoorbeeld ook woningcorporaties die zich bezig houden met Tiny Houses.” En dat merkt Marjolein zelf ook. “Ik krijg veel aanvragen, vanuit particulieren die klein willen gaan wonen, maar ook vanuit initiatiefgroepen en zelfs grondeigenaren. Deze mensen bied ik ondersteuning middels adviesgesprekken en online cursussen, om toch zoveel mogelijk mensen te kunnen informeren en helpen.”
Verhuizen
Ook persoonlijk is er een update: Marjolein gaat verhuizen. Enthousiast vertelt ze over haar nieuwe huisje, waar ze in april wil gaan wonen. “Tot nu toe woonde ik compleet off-grid, dus zonder aansluitingen op stroom, water en riolering. Off-grid stroom opwekken is prima te doen, maar zonder waterleiding wonen is soms wel erg inboeten op comfort. Op mijn nieuwe woonplek zijn alle aansluitingen mogelijk, dus daar wordt mijn nieuwe woning wel op de waterleiding en riolering aangesloten. Maar ik ga daarbij alsnog regenwater opvangen om te gebruiken in de wasmachine en voor het doorspoelen van de wc. Dat vind ik zo zonde, om dat met schoon drinkwater te doen!”
Lifestyle
Op de vraag wat het verschil is met andere kleine woonvormen, zoals een woonboot of woonwagen, is Marjolein duidelijk. “Voor bewoners van een Tiny House staat het nastreven van een bepaalde lifestyle voorop, die doorgaans draait om een behoefte aan meer verbinding met de natuur en met hun medemensen. Minimalisme, een kleine ecologische voetafdruk, lagere woonlasten en daardoor meer vrijheid om je leven in te vullen zoals je wilt, liever meer tuin en minder huis, op een natuurrijke locatie wonen, et cetera. En ook: je eigen woning (laten) bouwen die helemaal aansluit bij wie je bent. Wonen in een Tiny House is echter nog niet zo makkelijk te realiseren en het vraagt ook concessies van de bewoners. Je moet er dan ook bewust voor kiezen en het echt graag willen, anders wordt het geen succesverhaal. Het is daarom ook niet dé oplossing voor de woningcrisis, maar draagt wel degelijk bij aan het oplossen ervan, doordat het de doorstroming bevordert.”
Eind januari wordt haar nieuwe huis gebouwd, in april hoopt ze te verhuizen. Haar Tiny House komt op een eigen kavel te staan, ze krijgt meer vierkante meters (van 15 naar 28m2) en er wordt een kas aan de woning gebouwd, met een glazen schuifwand tussen de woning en de kas. Verder wil ze een eetbare tuin aanleggen om zo zelfvoorzienend mogelijk te wonen. “Ik kan niet wachten!”
Beelden afkomstig van: www.woonpioniers.nl