Marcel Kasteleijn – over grote info klein versturen
Marcel Kasteleijn is een nieuwe New Builder. Deze maand ontmoette hij voor het eerst live andere New Builders, waar dat het afgelopen jaar vooral online moest. “Ik ben onder de indruk van de energie en de denkkracht van de aanwezigen.”
Marcel is eigenaar en directeur van GIM. Hij heeft een prachtig systeem bedacht, ontworpen en gerealiseerd, waarmee grote CAD-bestanden in kleiner formaat kunnen worden verstuurd. CAD staat voor Computer-Aided Design, het 3D tekenen / ontwerpen via de computer.
“Tot nu toe moest je enorme bestanden versturen, wanneer je een CAD-bestand met iemand deelde. Dat had niet alleen impact op je energie- en bijvoorbeeld internetverbruik, maar je verstrekte vaak ook veel te veel info. Denk bijvoorbeeld aan een CV-ketel. De CV-leverancier heeft alleen een supergedetailleerde CAD-tekening, waar waarschijnlijk ook nog eens bedrijfsinfo in verwerkt is. Vervolgens moet hij zelf, of de ontvanger, deze tekening overtrekken voor een eenvoudiger weergave, wanneer de gebruiker met een ander bestandsformaat werkt en niet alle info nodig heeft. Allemaal overbodige energie en tijd. Dat moest anders kunnen!”
CAD kleiner versturen
Het kan nu anders! Op de website van GIMtransfer selecteer je zelf de bestandsvorm en het formaat dat je wilt versturen. Je selecteert de juiste data en verstuurt dan precies dát wat je versturen wilt. En: in te zetten in de gehele markt, van nano tot civiel. “Juist wanneer er tussen verschillende branches wordt gecommuniceerd, is dit programma een mooie vertaler. En de compressie is vele malen groter dan bij bijvoorbeeld een ZIP-bestand. Dat betekent minder en dus sneller versturen!”
Eigenlijk zijn er geen beperkingen meer met onze aanpak
Maar ook de ontvanger kan zelf de gewenste data, bestand en vorm kiezen tijdens het downloaden. Marcel: “We werken nu nog voor een klein deel van de markt en met 28 verschillende formaten. Maar we zijn hard aan het werk om dat aantal uit te breiden, omdat we ervan overtuigd zijn dat we nut hebben voor iedereen die met CAD-bestanden werkt. Ons doel is dan ook om met alle branches, in alle formaten en wereldwijd te gaan werken. Het is een grote doelstelling, maar eigenlijk zijn er geen beperkingen meer met onze aanpak!”
Marcel als New Builder
Marcel is nieuw bij The New Builders, maar voelt zich al goed thuis. “Face to face is voor mij heel belangrijk. Ik wil met mensen in gesprek om uit te leggen wat we precies doen. Maar ook omdat ik ga voor persoonlijke interactie. Dat is de reden dat ik me bij The New Builders heb aangesloten. Netwerken is een must en ik vind herkenning in de innovatievelingen die ik hier tegen kom. Samen komen we verder: ‘waar loop je tegenaan, hoe kunnen we elkaar helpen’, daar gaat het om. Ik ben dus ontzettend blij dat we elkaar weer gewoon kunnen ontmoeten!”
Duurzamer werken
“CAD is als 3D-tekening een onderdeel van BIM. Nu wordt de gebruikte oorspronkelijke data lang niet altijd herkend binnen de verschillende programma’s: je kunt niet van alle verschillende onderdelen terughalen wat het exact is. Daar kunnen we verandering in brengen. Op die manier worden steeds meer onderdelen binnen BIM herkenbaar en dus herbruikbaar in de toekomst. Dat is een belangrijk streven!
Maar ook ons programma zelf helpt je direct om duurzamer te handelen. Doordat je zowel bij het uploaden als het downloaden met kleinere bestanden werkt, kost het minder energie én tijd. Neem de hoeveel stroom die een datacentrum gebruikt, wist je dat dit slechts 24% is van het hele verzendproces? Vervolgens
verstuur je alleen die info die nuttig is, in de juiste bestanden, waardoor eindeloos overtrekken en aanpassen niet meer nodig is. Je bespaart dus tijd én bent milieubewust bezig. Als ik dan kijk naar het tekort van vakmensen, laten we dan asjeblieft allemaal zo efficiënt mogelijk gaan werken en dubbel en saai werk zoveel mogelijk voorkomen!”
Ga in gesprek
Marcel hoopt bij The New Builders vooral feedback te vinden. “Wanneer ons product bij je past, hoor ik dat natuurlijk graag. Maar ook wil ik samen nadenken over (nieuwe) mogelijkheden, of oplossingen. Dat hoeft niet per se met mijn eigen product te maken te hebben. Ik hou ervan om samen problemen en vraagstukken aan te gaan en op te lossen. Daarbij denk ik innovatief en out of the box. Wat is nou eigenlijk de echte vraag die achter het probleem ligt? Kortom: spreek me aan, ik ga graag met je in gesprek.”