
Leo Nieuwenhuis over verbinding en verandering
“Verbinding is cruciaal. Dit jaar is dat meer zichtbaar dan ooit. Niet voor niets worstelen we met online ontmoetingen en komen we er steeds meer achter dat we elkaar nodig hebben. Ook binnen The New Builders zien we dit terug. Hoe ervaren we inmiddels ook zijn met al onze Zoom, Team en online gesprekken, er gaat niets boven face to face. Daarom blijven we de verbinding zoeken binnen de mogelijkheden die we hebben. Want aan het einde van de dag draait het om ons en elkaar. Om samen. Om wat er gebeurt wanneer we weer echt met elkaar in gesprek gaan en met aandacht naar de ander luisteren. Dan komt er balans, met openheid en respect voor elkaar.
Groei
Dat er dingen anders moeten, dat roepen wij al jaren als New Builders. Wanneer we kijken naar groei, zou dat over mensen moeten gaan, in plaats van over het behoud van dingen die we niet langer in stand kunnen houden. In plaats van groei nastreven, koste wat kost. De economie zoals wij deze kennen, draait al jaren op lucht. Hebben we een dip, dan wordt er geld bij geleend. Bedrijven worden gedwongen om mee te doen in de mallemolen van een 24/7 economie. We lijken vergeten te zijn hoe en wanneer we onze rust moeten pakken. En zit echte groei niet juist daarin? In die momenten van stil staan en bezinning? Een economie van welzijn.. en van welvaart?
Hieronder staan 3 artikelen uit verschillende bronnen, die hier verder op in gaan.
Trouw laat de 2 Wageningse hoogleraren Esther Turnhout en Bram Büscher aan het woord: “Economische groei maakt weinigen gelukkig en veel kapot.”
Economisch denker Katherine Trebeck in Vrij Nederland benadrukt: “Groei is goed tot een bepaald niveau, daarboven wordt het schadelijk.”
En De Correspondent noemt het “de grote Paradox van deze tijd”.
Verandering
Dat klimaat en welvaart zo nauw met elkaar samenhangen, is geen toeval. Ze hebben in feite dezelfde bron. Zowel de ongeëvenaarde vooruitgang die we de afgelopen tweehonderd jaar als mensheid hebben doorgemaakt als de ongeëvenaarde problemen die dat met zich mee heeft gebracht. Toch zijn er een gegronde redenen om aan te nemen dat de mensheid in staat is tot de verandering die nu van ons gevraagd wordt: het eveneens ongeëvenaarde vermogen van de mensheid tot samenwerking. Aan de machteloosheid ligt een fundamenteel troostrijke gedachte ten grondslag: samen kunnen we dat wel.
People Planet Profit
Er zijn seizoenen in het leven, waarbij de herfst en de stilte van de winter net zo belangrijk zijn als de lente en de groei van de zomer. Als we bijvoorbeeld eens kijken naar de joodse wetten, dan is er een balans.
Op de 7e dag krijgt de mens rust (People)
In het zevende jaar krijgt het land rust (Planet)
Na 49 jaar (een tijdperk) geef je oorspronkelijk bezit terug – de economie krijgt rust (Profit)
Thomas Rau riep ons tijdens een eerder congres al op om minstens 1 Sustainable Development Goal te adopteren. Het is waardevol voor jezelf én je omgeving wanneer je duurzaam leeft, en wanneer je intrinsiek aan je doelen werkt. Onze strijd is en blijft om niet terug te vallen in de waan van de dag.
Kortom: Het is van levensbelang dat er een goede balans is tussen welvaart en welzijn.
Maar hoe doe je dat dan? We zijn als New Builders mooi op weg. Ik denk dat we daarbij onze kop boven het maaiveld uit mogen en moeten steken.
Daarbij is het van belang dat je tijd én op tijd investeert in jezelf. Dat is geen egoïsme, maar noodzaak. Dat geldt voor iedereen, of je nu aan het hoofd van een groot bedrijf staat, als ZZP’er door het leven gaat of thuis de boel draaiende wilt houden. Je moet investeren in je zelf, je organisatie en je producten, maar ook in je relatie met de markt en jouw eindgebruiker.
Want: alleen samen komen we verder!