‘Isoleren met oude kranten’ – Halbe Vlietstra (Oldenboom)
De visie van Halbe Vlietstra gaat verder dan gewoon een warm huis. Gezond wonen door organische en natuurlijke producten. Oog voor het wooncomfort van vandaag en met zorg voor de wereld van morgen. Het antwoord ligt in oude kranten. Oldenboom Isolatie levert daarom een bijzonder product.
Een historisch pand om in te wonen. De droom van velen. Ook dat van David en Sytske. Ze kochten een woning uit 1920. Prachtig, oud en in originele staat. Die originele staat schreeuwde om een grondige verbouwing. Een gezonde verbouwing, noemen ze het zelf. Met bijzondere isolatie: papiervlokken.
Een twee-onder-een-kap woning, bewoond door een 96-jarige vrouw. De Zonnewende in Grou, tegenover het oude stadhuis, stond al lange tijd te koop. Voornaamste reden was de grote verbouwing om het huis bewoonbaar en behaaglijk te maken. David en Sytske durfden het aan. Op de verdiepingen verdwenen alle binnenmuren. Ook de vloer moest eraan geloven: vanuit de woonkamer kon je naar de zolder kijken. Dwars door de vloer. Paniek? Zeker niet. Ze hebben er alle vertrouwen in dat deze woning hun droomhuis wordt.
[OUDE KRANTEN] Voor David en Sytske staat gezondheid bovenaan. Geen chemische materialen, geen glaswol, geen pur. Een gezonde verbouwing van een woning, waar straks het gezin met drie kinderen gezond kan leven. Dat was het doel. De isolatie bereikt dit doel met een 100% organisch natuurlijk product: gesorteerde oude kranten. Cellulose, gemaakt van gerecycled en gesorteerd krantenpapier, is een natuurlijke manier van isoleren. Halbe Vlietstra van Oldenboom Meinesz Harlingen legt uit: ‘Dit is absoluut een vorm van gezond verbouwen. Het hele huis wordt aan de buitenwanden voorzien van een houten raamwerk. Dit raamwerk wordt aan de ene kant bespannen met een dampopen folie en aan de andere kant met houtvezelplaten: damp-open, en vochtregulerend
Hierdoor ontstaat er een ‘ademende spouwmuur’, die met een inblaasmachine wordt gevuld met papiervlokken (Thermofloc, red.). Deze manier van bouwen zorgt voor een ademend binnenklimaat met een natuurlijke vocht- en warmteregulering.’ Niet alleen de vochtigheid van de woning wordt gereguleerd, ook de werking op de akoestiek is bijzonder. ‘Je merkt het gelijk als je een kamer inloopt waar de cellulose als is aangebracht. Je voelt de rust en de warmte,’ legt David vol trots uit.
[INTERN ISOLEREN] De investering klinkt enorm, maar blijkt zeker mee te vallen. ‘In eerste instantie wilden we alleen het dak isoleren. Dit was echter veel meer werk én het kostte veel meer geld. Nu kunnen de pannen op het dak blijven liggen en werken we aan de binnenzijde van het huis. Een win-win situatie: we hebben straks ook prachtige diepe kozijnen en strakke wanden in huis! Hoewel er toch een stukje dak is verwijderd om plaats te maken voor hoge ramen. We hebben een prachtig uitzicht over Grou .’ Een ander voordeel van intern isoleren: de oude kenmerken aan de buitenzijde van de woning blijven intact. Aan de sfeer die de Zonnewende uitstraalt gaat niets verloren.