Hoe mooi kan Circulair zijn!
New builder Mark Braakhuis is sloper, maar ergens ook bouwer, in hart en nieren. Toen zijn vader in 1986 het slopersbedrijf overnam, was voor hem al snel duidelijk dat hij ook wilde meedoen. “De diversiteit en de uitdaging van het slopen, dat is mijn dagelijkse drive.”
Maathuis Braakhuis, onderdeel van de Timmergroep, kreeg vorig jaar de opdracht voor het slopen van een aantal gebouwen op het voormalige Louwers Beckerterrein in Enschede. De wens van de gemeente Enschede was daarbij om deze locatie te veranderen in een natuurvriendelijke en duurzame woonlocatie. Mark Braakhuis vertelt graag meer over dit bijzondere en mooie project.
Slopen en ontzorgen
“Voordat er gebouwd kon worden, moesten er eerst een aantal bedrijfsgebouwen op het Louwes Beckerterrein gesloopt worden. Tijdens de aanbesteding kwamen wij naar voren, omdat we niet alleen op circulair gebied een goed voorstel hadden, maar de opdrachtgever in het totale project konden ontzorgen. Dat betekende niet alleen het sloopwerk, maar ook het verzorgen van de benodigde vergunningen en bijvoorbeeld de informatievoorziening naar omwonenden.”
Circulair slopen
Alle gesloopte bedrijfs- en kantoorgebouwen zijn volledig gedemonteerd en hergebruikt. De onderdelen hebben, inclusief inrichtingen en installaties, een nieuw onderkomen gevonden op diverse locaties, waaronder nieuwe panden in Zutphen en Rotterdam. Asbest is hierbij het enige vrijgekomen materiaal waarvoor vooralsnog geen herbestemming mogelijk is en dus werd gesaneerd.
Zelfs het fundament wordt hergebruikt: “De fundatieconstructies, 9500 ton in totaal, zijn gescheiden in hoogwaardig materiaal, waarbij het gebroken fundatiemateriaal onder de vloeren direct kon worden ingezet in dezelfde vorm. De overige betonfundaties zijn binnen de eigen betonketen verwerkt en dienen als grondstof in de betonindustrie als vervanger van minerale grondstoffen.”
Waarom New Builder
“Als het aan ons lag, werkten we alleen nog maar circulair. Maar er moet wel een afzetmarkt zijn. We bieden eigenlijk 2 producten: onze sloop als dienst, maar ook het gesloopte materiaal dat zoveel mogelijk opnieuw gebruikt moet worden. Wij zijn als Maathuis Braakhuis gecertificeerd met SVMS-007, dat betekent dat we goed slopen en volwaardig recyclen. Maar wij willen nog een stap verder gaan. Het verschil tussen recyclen en circulair werken, is dat we de producten zoveel mogelijk hergebruiken in de oorspronkelijke vorm. Dat is onze doelstelling, maar het is wel veel bewerkelijker in het proces.”
Het circulaire aspect zit Mark in zijn bloed. “Ik weet niet beter, dan dat we zoveel mogelijk onderdelen uit de gesloopte gebouwen bewaren. Maar het is te kostbaar om alles op te slaan en de markt is er (nog niet) naar om deze onderdelen allemaal opnieuw te gebruiken.”
Dat is één van de redenen waarom Mark zich heeft aangesloten bij The New Builders. “Hoe krijgen we dit circulaire proces eerder op tafel? In principe moet het bij de architect al worden meegenomen. We moeten ontwerpen vanuit circulair gebruik en de voorhanden zijnde producten, in plaats van de grondstoffen aanpassen of maken naar aanleiding van het ontwerp!”
Nu is het beste moment!
“Circulair, hergebruiken, duurzaam.. Het zijn mooie termen, maar je product moet wel worden afgenomen. Het moment is er, nu grondstoffen steeds duurder worden of zelfs lastig te verkrijgen. Maar we moeten hier SAMEN aan werken, met de hele bouwsector. De slopers zijn er klaar voor!”