Het Opleidingshuis van Hegeman Bouwteam
Eigenlijk zit het team van Hegeman Bouwteam al best goed in elkaar. Toch besloot Bas Hegeman om het afgelopen jaar de QuickScan af te nemen. “Ik werd getriggerd door het positieve verhaal van Gerard Beltman, die vorig jaar tijdens het New Builders Festival vertelde over de QuickScan en vooral de uitkomsten daarvan voor De Groot Vroomshoop.” Patty van Broekhoven werd erbij gehaald om de QuickScan uit te voeren.
Patty: “Het team van de Hegeman organisatie zit onwijs goed in elkaar. Dus waar ga je dan nog advies uitbrengen?” Bas bevestigt dat ze op de meeste vlakken van de Quick Scan goed scoorden. Maar toch viel er winst te behalen. “Ik wil en kan meer investeren in kennis binnen het team. We zijn een klein en flexibel team, het is mooi wanneer er meer inzicht in elkaars taken komt. Uiteindelijk maken je mensen het bedrijf, dus het is belangrijk om daar aandacht aan te besteden.”
Slim Subsidie als stok achter de deur
Bas legt uit waarom er, ondanks de vele administratieve handelingen, voor de Slim Subsidie is gekozen. “We hadden al een budget waarmee onze medewerkers zichzelf konden ontwikkelen. Maar daar werd weinig mee gedaan. Samen met Patty kwamen we erachter dat er te veel keuze en te weinig kaders waren. Mede door inzet van deze subsidie geven we kaders en een deadline, meer urgentie. Eigenlijk zijn we niet van de kaders en de beperking, maar in dit geval is het nuttig. Deze subsidie geeft ons ruimte voor echte aandacht en maakt het Opleidingshuis daarmee onderdeel van de bedrijfsvoering.”
Deze subsidie geeft ons ruimte voor echte aandacht
Er is gekozen voor een traject in 3 fases: doorlichten van de organisatie, de opleidingsbehoefte inventariseren en uiteindelijk het bouwen van het Opleidingshuis met verschillende leergangen. In eerste instantie zou Patty alleen de Quick Scan doen, maar doordat er een goede klik was, zowel onderling als met het team, heeft Bas aan Patty gevraagd om het hele traject te begeleiden. “We kunnen goed sparren, maar ik zie ook dat het personeel open is richting Patty.”
Uit de waan van de dag
Bas: “Er kwam mooie en bijzondere informatie uit de interviews. Je hebt toch een ander gesprek met een externe partij én daarmee haal je je team uit de waan van de dag. Er wordt bewust tijd voor vrij gemaakt. Het doel van dit alles is uiteindelijk om mensen nog beter in hun kracht te zetten.” Aan de hand van een Cross Train Matrix wordt alle kennis voor iedereen inzichtelijk. Patty legt uit wat dit in de praktijk betekent: “De matrix maakt zichtbaar welke kennis waar ligt. Dus niet alleen bij wie bepaalde kennis beschikbaar is, maar ook wie graag iets zou willen leren. Daardoor zorg je bij de één voor stressverlichting, doordat taken kunnen worden verdeeld of overgedragen, en bij een ander voor groei, doordat je meer kennis vergaart en (nog) meer onderdeel van het team wordt.”
Het doel is om mensen nog beter in hun kracht te zetten
Samen met alle medewerkers wordt er, binnen het Opleidingshuis, een Talentencard opgesteld met daarin een One Page Personal Plan: wie ben je, wat heb je al bereikt, waar ben je goed in, wat is je droom en wat is je doel. Bas: “Door samen met de medewerkers hun Talentencard op te stellen en deze te delen binnen de organisatie, creëer je aandacht en kan je elkaar helpen om persoonlijke doelen te bereiken. Deze ‘samen leren methode’ in ons Opleidingshuis wordt hierdoor breed gedragen en geeft een natuurlijke stimulans om jezelf te blijven ontwikkelen.”
Patty: “Dit soort trajecten brengt een organisatie in een betere flow. Ook wanneer je al heel goed bezig bent, zoals het team van Hegeman. Het is belangrijk om te weten waar je staat, ook met het oog op groei in de toekomst. Je ziet wat er nog nodig is binnen je team en uiteindelijk creëer je een goede opleidingsbasis voor nieuwelingen.”
Het Opleidingshuis
Onder deze noemer geeft Hegeman samen leren een nieuwe vorm. Bas: “Het doel is om binnen het Opleidingshuis intern kennis te delen tussen de werknemers. Dat doet een werknemer door zijn of haar specifieke kennis te vertalen in meerdere digitale leergangen. Daarin zetten we kleine stappen zodat de leergangen makkelijk te maken en te leren zijn. De leergang is digitaal beschikbaar voor de medewerker met een leerbehoefte, die deze zelf kan inplannen. Na het voltooien van de leergang heeft de medewerker zich verder ontwikkeld en is onze organisatie flexibeler inzetbaar. De geleerde kennis van de medewerker wordt toegevoegd aan zijn of haar Talentencard en draagt bij aan het persoonlijk plan.”
Het Opleidingshuis van Hegeman heeft ook een leermethode voor Stakeholders. “Door een leergang over onze werkwijze, het team of bijvoorbeeld onze normen en waarden kunnen wij externen als een gemeente of onderaannemers meer inzicht geven (laten leren). Onderaannemers en gemeenten kunnen ons binnen ons Opleidingshuis feedback geven, maar ook hun specifieke kennis met ons delen. Als onze Stakeholders meer van ons weten, ons feedback geven en hun kennis met ons delen, maken wij samen meer impact.”
De tijd en aandacht die je nu investeert, zorgt ervoor dat je uiteindelijk sneller gaat
Investeer in je bedrijf
Bas sluit af: “Ik kan dit iedereen aanraden! Het was voor mij en voor het team een echte eyeopener. Je maakt niet alleen de kunde zichtbaar, maar ook de – even belangrijke – softskills van je mensen. Het is een reis met hobbels en pieken, maar vooral heel leuk! Ik merkte dat ik zelf ook regelmatig mijn visie moest bijstellen en ik ben veel aan het leren, over de organisatie en mezelf. Het mooie van dit team is dat we een flexibele organisatie zijn en dus ook snel stappen kunnen ondernemen wanneer dat nodig blijkt. En die tijd en aandacht die je nu investeert, zorgt ervoor dat je uiteindelijk sneller gaat.
Dus: doe die Quick Scan, ook als je het spannend vindt, of denkt dat het niet nodig is. Het zorgt voor meer aandacht voor je personeel en de kennis maakt je flexibel. Uiteindelijk wordt jouw bedrijf gekozen op de kennis en de (soft)skills van jouw werknemers.”
Meer weten over de QuickScan of over de mogelijkheden van de Slim Subsidie? Neem dan contact op met Patty van Broekhoven of Karin van de Weerd. In maart en september kan je weer een subsidieaanvraag indienen voor de Slim Regeling.