Groep F en de waarde van BIM
Groep F is de laatste maanden flink aan het werk. Het is een brede groep, waarin veel takken en functies binnen de bouw samenkomen. Henk Jan Nieuwenhuis, moderator, vertelt hoe ze deze nieuwe richting ingeslagen zijn. “Eind 2019 hebben we een thema aan onze Activate bijeenkomsten gehangen. Met als achterliggende gedachte dat er vanuit een ‘doe-modus’ vanzelf cocreatie zal ontstaan.” Het onderwerp digitalisering in de bouw, met name BIM, lag al snel op tafel. Het startpunt was de vraag: Wat is BIM. Met als verdieping: Wat is Waarde, voor jezelf en binnen BIM.
Om BIM en de markt vanuit de breedte in kaart te brengen werd Govert-Henk Mijnders uitgenodigd. Met de “TB4 trechter” (Trends, Branche, Bedrijf, Beleid & Behoefte) als uitgangspunt zijn de behoeften van de markt in kaart gebracht. Een mooi startpunt van een bijzondere reis. Doel van deze sessie was om toekomstige vragen helder te krijgen en te komen tot tastbare resultaten, die in de dagelijkse praktijk toegepast kunnen worden.
Wat is BIM
Wanneer je kijkt naar de afkorting BIM, kan dit meteen al 2 dingen betekenen. Het begon ooit als Building Information Model. Dus een 3D-model waarin alle info van het te bouwen pand verwerkt en terug te vinden was. Tegenwoordig wordt het vaak gebruikt als Building Information Management. Veel breder dus. Henk Jan: “De afgelopen tijd is dit voor ons heel duidelijk geworden: BIM is geen techniek, maar een samenwerkingsvorm. A way of life.” Door de breedte van het onderwerp en de veelvoud aan kennis en informatie in de groep werd al snel duidelijk dat er behoefte was om alles structureel te analyseren en van daaruit verder uit te bouwen. Het doel was om dát wat binnen de New Builders community geleerd werd, verder te delen.
LEGO® SERIOUS PLAY®
Het werd een reis met diverse omwegen, waarbij de bijeenkomsten ineens online moesten worden voortgezet. “we kwamen op een punt dat we behoefte hadden aan een methode of een hulpmiddel om ons gezamenlijke doel inzichtelijk te maken. Toen dachten we aan Maarten van der Boon: hij heeft ons tijdens een eerdere workshop begeleid, waarbij een ieder werkte aan het visualiseren van zijn of haar “missie/bouwwerk”.
Om alle vragen en de bijbehorende antwoorden concreet in beeld te krijgen, werd Maarten van der Boon en daarmee LEGO® SERIOUS PLAY® erbij gehaald. Henk Jan: “Door te visualiseren met LEGO® breng je hoofd en handen samen.” Iedereen werd gevraagd om hun beeld van zowel waarde als BIM te bouwen. Vervolgens werden alle bouwwerken samengevoegd tot 1 model. “LEGO helpt je om je gedachten te ordenen. Door op deze manier samen te bouwen krijg je je Guiding Principles heel helder. En wanneer deze op tafel liggen, is er onderling geen ruimte meer voor misverstanden. Hierdoor kun je doorwerken op een stevige fundering.”
Op de foto zie je het model zoals het er na de eerste sessie uitzag. Henk Jan: “Een betekenisvol resultaat van 2 uur samen bouwen, maar we zijn er nog niet. We gaan binnenkort nog een hele dag samen aan de slag om onze kijk op BIM en Waarde nog verder uit te bouwen.”
Uitleg: Het BIM-model staat op een cirkel; circulair bouwen is de basis. BIM = zowel visualisatie als document; alle informatie op 1 plek. De pilaar staat voor een hoger doel; wat is de meerwaarde van je bouwproject. Vervolgens zijn alle bedrijven met elkaar verbonden; verbinding is noodzakelijk om BIM goed in te zetten. Buiten de verbinding van BIM zie je de individuele doelen voor ieder bedrijf; de intrinsieke motivatie om mee te doen.
Duurzaam
En uiteindelijk moet het hele project duurzaam zijn. “Dat gaat om de natuur (de boompjes in het model), circulariteit, maar ook om relaties, je balans privé en zakelijk en het uiteindelijke gebouw.” Ten slotte zie je bovenaan de bouwplaat het project dat samen gebouwd wordt. “De opdrachtgever moet centraal staan, bouwen vanuit de waarde voor de klant. Daarom staat deze bovenop het pand. Maar vergeet niet de bouwer náást het pand, die is ook van groot belang. En duurzaam betekent dan ook dat de werkomstandigheden goed geregeld zijn.”
Dit hele verhaal wordt aan de hand van het model makkelijk verteld. Een verhaal van maanden sparren en waarde vergelijken. “Dit model is een samenvatting van de weg die we samen hebben afgelegd de afgelopen tijd. Het is een mooie weergave van wat je in korte tijd onderling kunt bereiken. Samen sta je sterk – een belangrijke pijler onder The New Builders.”