De Wierstralers van Sjaco Wierda
Bij The New Builders houden we van Good Practices. Laten zien wat je doet en wat het betekent om een New Builder te zijn. Zo vertelde Sjaco Wierda vorige week tijdens ons New Builders Congres zijn verhaal. Hoe een kop koffie en een faillissement van een opdrachtgever kunnen leiden tot een compleet nieuwe bedrijfsvoering.
Sjaco Wierda, New Builder en samen met zijn vrouw Jolanda eigenaar van Wierda Projecttechniek BV, vertelt hoe er begin 2020 een broodnodige omslag kwam binnen zijn bedrijf. “In 2019 dronk ik een paar keer koffie met Bert Schonewille van Growmen. We kennen elkaar uit de kerk, maar hij wilde ook meedenken over de marketing van Wierda. Hij vroeg me waarom ik ons unieke Wierda DNA niet beter liet zien. Waarom ik mijn bedrijf niet sterker profileerde. Maar ik vond het op dat moment lastig om ons verhaal op te schrijven.”
Alles op scherp
Sjaco was in die tijd ook al bezig met de 4 pijlers van The New Builders: Vertrouwen, Veiligheid, Vrijheid en Verantwoordelijkheid, maar hij vond het lastig om dit te vertalen richting ‘de jongens’. “Begin 2020 werden we op scherp gezet. Allereerst was daar een faillissement van een opdrachtgever, waardoor we ineens alles op alles moesten zetten om het werk af te krijgen. Al met al was er op dat moment geen eenheid binnen het team, we waren chagrijnig en ik was zelf ook helemaal op. En toen kwam Corona er overheen. Dat was voor ons het moment om aan het team te gaan werken. We konden niet anders, en ik wilde weer commitment, alle neuzen dezelfde kant op.”
Gung Ho?!
Samen met Bert Schonewille en Patrick Olgers van Growmen gingen ze aan de slag, waarbij Patrick al snel het Gung Ho! principe op tafel legde. Sjaco denkt eraan terug: “Het viel niet mee in het begin! We moesten echt hard aan het werk om bij de jongens het heilige vuur opnieuw aan te wakkeren. Maar na 3 teamsessies waren we er! We hebben commitment afgesproken en vanaf dat moment was het AAN.”
Gung Ho! klinkt Oosters, maar komt oorspronkelijk uit Amerika. Het boek is opgezet rond drie principes:
- Drijfveer van de eekhoorn
Zinvol werk. Beseffen dat we met elkaar bijdragen aan een gemeenschappelijk doel. Waarom werken ze zo hard: ze zijn gemotiveerd omdat ze een doel hebben! - Werkwijze van de bever
Zelf bepalen hoe je het doel wilt halen. Het project heeft duidelijke grenslijnen. De behoeften en wensen worden gerespecteerd en serieus genomen en het werk moet te doen zijn, maar ook uitdagend. We moeten inzien dat het “bedrijf” en de medewerkers één en hetzelfde zijn. - Gave van de gans
Moedig elkaar aan! Complimenten moeten écht zijn. De voortgang aanmoedigen en enthousiasme staat gelijk aan de missie maal de complimenten en centen. Dus: elkaar complimenteren, aanmoedigen en een beetje meer liefde…
Sjaco glimlacht. Hij heeft het continu over “ons” bedrijf en “onze” jongens. “Het principe is heel simpel en je kan je makkelijk identificeren met deze 3 voorbeelddieren. Maar we genieten er elke dag van! Er is rust en contact binnen het team. Dat gaat om echte aandacht voor elkaar, een compliment of een arm om de schouder; het principe van de Gans. Een belangrijk onderdeel in het proces is openheid, door de projectresultaten en de financiële cijfers met elkaar te delen. Daarmee vertaal je verantwoordelijkheden naar de persoon en ontstaat er eigenaarschap bij de jongens, dat is zo mooi om te zien. Ze doen hun ding en voelen zich verantwoordelijk. Wat zeg ik, ze nemen in principe zelf hun nieuwe collega’s aan. Dat is de Bever: zelfregulerend te werk gaan.”
Hij verwijst naar het Manifest. “Eigenlijk is Gung Ho! gestoeld op het Manifest en de 4 pijlers van The New Builders, maar dan vertaald in Jip en Janneke taal. Het is op die manier verweven met onze manier van bedrijfsvoering.”
De Wierstralers
Ten slotte kijkt Sjaco nog even terug naar het congres. “Ik was echt onder de indruk van de tekeningen van Harry (van der Velde), waarbij hij mijn verhaal ook heeft opgetekend. En wat een energie kwam er vrij tijdens dat congres! Gaaf om te zien en erbij te zijn. En mooi dat ik ook na de tijd nog zoveel mensen heb gesproken naar aanleiding van mijn verhaal. Ik wil zelfs een teamsessie inplannen om alle uitkomsten van het Congres met de jongens te delen. Laten zien dat we bijzonder bezig zijn met The New Builders, maar ook bij Wierda.
Ik noem ze vaak onze Wierstralers, omdat we zoveel meer doen dan onderdelen monteren. We zijn bezig met rentmeesterschap En dat valt ook de opdrachtgevers op. Daar mogen we trots op zijn! En dat zijn we ook.”