
“De tekening is de rekening”
Dit artikel verscheen onlangs in BouwTotaal, als onderdeel van een reeks interviews met New Builders.
New Builder Henk-Jan Nieuwenhuis over BIM & samenwerken
“Prefab bestaat al tientallen jaren. Maar heel lang betekende prefab ‘standaard’. Tegelijkertijd stond traditioneel bouwen voor kwaliteit. Dat is gelukkig allang niet meer zo; door prefab te digitaliseren, door het te koppelen aan BIM, is alles mogelijk!” Henk-Jan Nieuwenhuis, directeur van BIM4Production, wordt enorm enthousiast wanneer hem gevraagd wordt naar de mogelijkheden en de toekomst van BIM, Building Information Management.
“Toen ik, als zoon van een aannemer, kennismaakte met de bouwsector, bouwden we in het familiebedrijf met houten steigers om te laten zien hoe traditioneel wij werkten. Want ‘traditioneel’ was een sterk verkoopargument. Traditioneel stond voor kwaliteit, een persoonlijk ontwerp en exclusiviteit. De vraag naar grote huizen voor een lagere prijs werd door de jaren heen echter steeds groter. Daarom werd er vaker en vaker met standaard – industrieel in combinatie met prefab – onderdelen gewerkt, de zogenaamde ladeplan bouwers.”
BIM4Production
Volgens Henk-Jan kan je wél het beste uit beide werelden hebben. “Ik geloof dat je persoonlijke ontwerpen als prefab onderdelen kan voorbereiden, waardoor je tijd en kosten bespaart, maar geen eenheidsworst hoeft te bouwen. Daarom zijn we BIM4Production gestart. BIM is een steeds groter onderdeel van het bouwproces, maar wij gaan een stapje verder. We gebruiken het 3D BIM-model in onze software als basis, waardoor we de planning, de gerobotiseerde productie en het transport visueel aan elkaar koppelen. Efficiënt en nauwkeurig.”
Het huis is van zichzelf
“Onze uitdaging zit daarbij in de groei die we voor ogen hebben, vooral op technisch vlak. Het benodigde digitaal samenwerken, over bedrijven heen, zal verder vorm moeten krijgen op het BIM4Production platform. Tegelijkertijd moeten we concrete stappen zetten om goed voor deze aarde te zorgen in de transitie naar C2C. De Activate sessies (waar we in een eerder artikel over vertelden) hebben ons er opnieuw bij bepaald dat we daar als BIM4Production een enorme impact op hebben. Bijvoorbeeld door de benodigde BIM-data beschikbaar te stellen, die nodig is om in de toekomst de gebouwde omgeving daadwerkelijk circulair te kunnen inzetten. Zoals we nu Madaster gebruiken als databank voor gebouwen, zou ieder huis eigenlijk een eigen BIM moeten hebben. Ik zeg wel eens ‘het huis is van zichzelf’, vrij vertaald naar het boekje ‘Meneer de Hond’ dat ik vroeger voorlas,” lacht Henk-Jan. “Er zit al zoveel informatie in het BIM-model, wanneer je dat blijvend aan het pand koppelt, kan je zichtbaar maken welk onderdeel waar zit, hoe deze onderdelen herbruikbaar zijn, en ga zo maar door!”
De bouwplaats als Megafactory
“We zien steeds meer (bouw) bedrijven een ‘megafactory’ bouwen. Iets dat logisch en goed is voor de verdere industrialisatie van de sector. Wij zijn met BIM4Prodcution dan ook bij diverse nieuwe fabrieken betrokken. Tegelijkertijd blijft mijns inziens de bouwplaats de plek waar het eindproduct wordt geassembleerd. De uitdaging ligt dus enerzijds in het operationeel maken van industriële elementfabrieken, waarbij we anderzijds stappen moeten zetten om de planning van losse elementfabrieken integraal en optimaal aan elkaar te koppelen. En dan komt BIM weer in het spel. Wanneer we precies weten welke elementen waar & wanneer geplaatst moet worden, en hoe losse elementen in fabrieken samengevoegd kunnen worden, kan iedereen daarop inspelen. Ik denk dat we daarbij binnen zo’n elementenfabriek steeds vaker de projectgedachte los moeten laten en naar een zogenaamde ‘one piece flow’ (moeten) gaan. Dat betekent dat we niet meer 20 dezelfde kozijnen van de lopende band laten komen, maar verschillende elementen tegelijk maken – voor verschillende projecten, onderdelen en momenten. We denken nog veel te veel in losse projecten! Maar ik geef ook toe dat dat nog een flinke uitdaging is om dat in de keten integraal en digitaal op elkaar af te stemmen.”
De tekening is de rekening
Hoe Henk-Jan naar de toekomst kijkt? “Mijn streven is, naast de eerdergenoemde verandering in de manier van bouwen, dat BIM uiteindelijk de rekening bepaalt. Weg met al dat meer- en minderwerk, maar duidelijke (prijs)afspraken, gebaseerd op het ontwerp en op vertrouwen tussen de projectpartners. Dat gaat energie en geld schelen en maakt het werk weer een stuk leuker. Maar: dat kan alleen wanneer we terugvallen op ons eerste principe: werken vanuit kernwaarden als kwetsbaarheid, vertrouwen en vergeven. Door deze goed toe te passen ontstaat de sociale innovatie die de sector een boost gaat geven.”