De nieuwe podcast met Antonie ter Harmsel staat online!
Leo Nieuwenhuis gaat regelmatig in gesprek met New Builders en andere changers in de bouwsector, over de toekomst van de bouw. Dit keer met Roerganger Antonie ter Harmsel. Antonie is mede-initiator van The New Builders en directeur-eigenaar bij Hodes Huisvesting in Goor.
“De wereld is aan het veranderen en daar mogen wij een bijdrage aan leveren.”
Hoe kijkt Antonie terug op de afgelopen tien jaar, sinds de oprichting van The New Builders?
“We begonnen The New Builders met: laten we niet langer klagen, maar op een positieve manier een bijdrage leveren aan een succesvolle toekomst van de bouw. Daar is niet zoveel aan veranderd, het is alleen steeds duidelijker geworden.”
Hoe het begon
“Wij wilden de bouwwereld op de kop zetten! De sociale innovatie waar we het toen al over hadden, was op dat moment nog helemaal geen thema in de bouw. Ik kom vanuit de technische innovatie, maar je hebt sociale innovatie nodig om je werk te kunnen doen. Als je maar met elkaar in verbinding blijft.
Ons team wordt steeds hechter. We geloven in wat we doen. Het is heel simpel: je wilt mooie dingen maken, in uitstraling, maar ook in houdbaar voor onze aarde.”
Hodes biedt in een ‘circulaire huisvestingswinkel’ een modulair totaalproduct: de Hodes Zorgkamer, de Hodes Miniwoning, de Hodes Basiswoning of de Hodes Pluswoning.
“Je product moet aan de marktvraag voldoen. Het moet technisch goed maakbaar zijn. Maar we kijken ook hoe de jongens hun werk beter kunnen doen, of wat hun werkplezier verhoogt. Wij zetten een complete woning of een woning in een x aantal modules neer. We bouwen heel snel en onder geconditioneerde omstandigheden in de fabriek, maar zetten het ook heel snel neer op de bouwplaats.”
Thema Mens
“Mijn team is me alles, maar we bouwen ook voor mensen. Ondanks hun moeilijke fase, kunnen we ervoor zorgen dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Het gaat erom wat je als mensen voor elkaar kan doen. We denken constant na over het toepassen van materialen en de losmaakbaarheid. We zijn een voorloper in circulariteit, maar het kan het kan altijd beter…”