De buddykamer: hoe verschillende generaties samenleven
Het Glorieuxpark in Eindhoven biedt een prachtig aanzicht. Net binnen de ring stap je ineens een andere wereld in. Op dit zorglandgoed wonen diverse doelgroepen bij elkaar. In verzorgingshuis Huize Glorieux, de leefstijlwoningen of in gebouw Terhaghe. Sinds kort zijn er twee bijzondere kamers aan gebouw Terhaghe toegevoegd: buddykamers.
Johan van der Rijt, architect en New Builder, werkte mee aan diverse projecten binnen het Glorieuxpark. Hij ontwierp ook deze buddykamers. Samen met Anja Wasser vertelt hij over de bijzondere samenwerking. Anja Wasser is huurcoördinator voor Terhaghe. “Het is een bijzonder fijne leefomgeving voor onze bewoners. Midden in het groen, maar wel afgeschermd: het park wordt ’s avonds afgesloten. De bewoners (60+) van gebouw Terhaghe wonen zelfstandig in een appartement of studio, maar hebben wel de optie van maaltijden, een slaapdienst en thuiszorg op afroep.”
Zusters van Barmhartigheid
Johan vertelt verder: “Park Glorieux is van oorsprong een klooster. De overgebleven zusters wonen er nog steeds, maar zijn natuurlijk op leeftijd. Zo is het door de jaren heen gecombineerd met een zorginstelling. Ze hebben zelf zorg nodig, maar bieden ook plek aan anderen. Zo wonen diverse doelgroepen samen en veilig in deze prachtige omgeving. Met o.a. de kapel en bibliotheek als gezamenlijke ruimtes.”
Anja wijst op de oorspronkelijke bewoners. “Dit zijn de Zusters van de Orde van Barmhartigheid. Deze gezamenlijke zorg past dan ook perfect in hun overtuiging. Ook hebben we de afgelopen jaren Oekraïense vluchtelingen opgevangen in een deel van de woningen.”
Vrijwilligerswerk en nabuurschap
Johan was al eerder betrokken bij de renovatie van gebouw Terhaghe. Nu was het tijd voor de zolder. “Deze bood ruimte aan logeerkamers en een badkamer. De stichting heeft ervoor gekozen om deze om te bouwen naar twee buddykamers. Een huurwoning voor jongeren, met een bijzondere voorwaarde.” Anja legt uit: “De bewoners krijgen korting op hun huur, door vrijwilligerswerk binnen het park uit te voeren. Er woont op dit moment één studente in de buddykamer, die goed matcht met de bewoners. We zoeken nog een tweede jonge bewoner. Het is voor beide partijen zoeken, maar vooral gezellig! Dat vrijwilligerswerk hoeft niet groots te zijn. Denk aan wandelen, koffiedrinken, of bijvoorbeeld helpen bij technische vragen. Maar we hebben ook een moestuin, waar ze kunnen meewerken. We zien dat het voor jong en oud winst is.”
“Telkens samen zoeken naar de beste oplossing.”
Duurzaam en circulair
Terug naar de woning. Johan: “De transformatie van wonen naar zorg vraagt om veel aandacht, vooral op technisch vlak. We hebben er bewust voor gekozen om het bestaande pand te behouden, maar wel te verduurzamen. Bijvoorbeeld door te isoleren en zonnepanelen toe te voegen.”
Dit project past perfect bij Johans werkwijze en overtuiging. “Ik wil zo circulair en biobased mogelijk werken. Dat blijft zoeken. Naar mogelijkheden, maar ook naar partners. Soms betekent het kleine stapjes binnen een samenwerking en kiezen voor de middenweg. Een andere keer komt er een bijzondere opdracht op je pad.” Hij wijst op een eerder ontwerp voor het Glorieuxpark: “Er stond ooit een oude knechtenwoning, die moest worden gesloopt vanwege de aanleg van de ringweg. Dit pand gaan wij opnieuw bouwen, compleet circulair. Dat pand biedt straks ruimte aan een sociale werkplaats en kantine voor de groenvoorziening. Helemaal uitgevoerd in houtskeletbouw, met cellulose isolatie. Zelfs de schuimbeton fundering is circulair. Hij sluit af: “Beide hoort bij het Newbuilderschap. De mensen om je heen motiveren om het anders, beter te doen. Dat is de sport. En telkens samen zoeken naar de beste oplossing.”