Comfort en duurzaamheid gaan hand in hand
We denken al snel dat we moeten kiezen tussen duurzaam of comfortabel wonen. Het groene huis ‘Villa Capanna’ van Paul de Goede en Rita Beldman bewijst dat beiden prima samengaan. Net buiten het centrum van Holten ligt hun prachtige natuurwoning, die bijna opgaat in het omliggende groen. Maar als je binnenstapt voelt het warm, welkom en zeer behaaglijk. En: ruim!
Het plan ontstond in 2015. Paul en Rita kenden elkaar net een half jaar, maar bleken dezelfde droom te hebben. Leven met de natuur, in plaats van ten koste van. “Maar,” benadrukt Paul, “wel modern!” En dat is gelukt. Midden in de ruime woonkeuken staat een gigantische houten eettafel. Daar schuiven met regelmaat gasten aan. Want iedereen is welkom, of het nou vrienden en familie zijn, of geïnteresseerden in deze opvallende woning.
Isoleren met oud papier
De woning is gebouwd uit een houtskeletbouw, met gebruik van natuurlijke en gerecyclede materialen. Het geheel is geïsoleerd met een pulp van oud papier en gebouwd op schuimbeton met een toplaag van gewapend beton. Alle wanden en plafonds zijn behandeld met leem, in diverse kleuren. “De aannemer dacht in het begin dat we knettergek waren. Wat wij wilden was niet mogelijk. Maar gedurende het traject werd hij steeds enthousiaster.”
Een organisch huis
De gebruikte materialen zorgen niet alleen voor een comfortabel, maar ook een gezond binnenklimaat. “Na twee jaar is de vochtregulatie optimaal, zelfs wanneer we het huis vol mensen hebben. Daar komt bij dat we tussen de 14 en 34 graden niet hoeven te verwarmen of koelen. Het is hier eigenlijk altijd goed vertoeven. De kachel brandt wel, maar voornamelijk voor de gezelligheid,” lacht Paul. “We hebben inmiddels wel bomen als zonwering gepland, omdat de hele pui aan de zuidkant uit glas bestaat. En door de bijzondere vormen van onze woning kunnen we geen screens plaatsen.” Het groene huis heeft namelijk geen hoeken, alles loopt rond en organisch.
Paul leidt je graag rond, binnen en buiten:
Weiland zonder voedingswaarde
Rita vertelt over haar droom. “Ik las eens dat we per gezin eigenlijk een hectare grond zouden moeten terugbrengen naar natuurlijke voeding. Dan zou iedereen te eten hebben. En de aarde zou er een stuk beter uitzien. Dat is niet voor iedereen weggelegd, dus ik ben heel dankbaar voor de kansen die we hier hebben. Maar ook kregen van de gemeente.” De grond bestond oorspronkelijk uit een weiland zonder enige voedingswaarde. Paul pakte het project aan zoals hij alles doet: “Ik verdiep me overal in. Ik zoek alles uit. Zo ook met ons huis. Weet je, de natuur regelt zichzelf wel. En kan zichzelf herstellen! Hoe mooi is dat. We hebben daar een handje bij geholpen, door onder andere de grond te behandelen met lavameel. Verder werken we op basis van permacultuur; we leven met, in plaats van tegen de natuur. En we genieten gewoon enorm van diezelfde natuur!” Inmiddels staat er een voedselbos achter het huis en is de moestuin in aanbouw. Vogels vliegen af en aan rondom de woning.
Film Voedselbos
Helemaal onafhankelijk
Paul en Rita leven al grotendeels off-grid. Ze hebben zonnepanelen en een warmtepomp als back-up. “Maar daar willen we ook vanaf. Nu bufferen we het water al, verwarmd door de zonnepanelen, in een spiraal, een buffervat, dat tegelijk bijvoorbeeld de vloer verwarmd. Ook hebben we ons eigen riool met helofytenfilter. Uiteindelijk willen we met een eigen batterij gaan werken waar we ook onze energie kunnen opslaan. Maar daar gaat natuurlijk eerst gedegen onderzoek aan vooraf. Wanneer we een eigen energiebron hebben, zijn we compleet onafhankelijk. Heerlijk lijkt ons dat!”
Paul is energiecoach en werkt onder andere als werkgroepvoorzitter voor GroenDoen. “Ik zet onze woning vaak in om te laten zien hoeveel er mogelijk is in verduurzaming en hoe leuk het kan zijn! Wij wilden modern leven, maar dan duurzaam. En volgens mij is dat heel goed gelukt.”