
Cocreate ‘Circulair bouwen’ in de praktijk
Vanuit The New Builders bieden we de mogelijkheid om samen te werken aan Circulair Bouwen. Dat gebeurt in de vorm van Cocreate. Met dank aan Maarten Haase kunnen we dit mooie filmpje delen, dat de inhoud van de bijeenkomsten goed weergeeft. Ook willen we graag wat ervaringen van eerdere deelnemers met jullie delen.
Deelnemers van de Cocreate Circulair Bouwen zijn niet alleen enthousiast over de mogelijkheden, maar zien ook concrete gevolgen. Zo komen er mooie gesprekken en opdrachten op gang.
Zo is Mark Hetsen bezig met een gerenommeerde staalbouwer die circulaire constructies wil maken (constructie uit gebruikte liggers en kolommen). “Ook ben ik in gesprek met een bedrijf dat zich al jaren op circulaire interieurs richt, met als grote doorbraak de totale inrichting van het nieuw gebouwde kantoor van eosta.com. Daarnaast kregen ze kort geleden de opdracht om een deel van het kantoor van WNF te refurbishen. We hebben samen de intentie om via totaal circulaire inrichting op termijn totaal circulaire huisvesting aan te kunnen bieden. In de tussentijd ga ik ze projectmatig ondersteunen.”
Mark heeft een lokale ondernemer uitgedaagd om zijn grote bedrijfspand in gezamenlijkheid te gaan her-ontwikkelen waarbij vanuit het gedachtegoed van “Urban Mining” de vrijkomende materialen hopelijk hun weg opnieuw vinden in de nieuwe realisatie, of alsnog worden ingezet als bouwdeel of grondstof voor andere objecten.
“Belangrijk vertrekpunt bij ieder initiatief is de realistische match tussen een gaaf circulair plan en het verdienmodel. Zoals Eosta dit heel mooi verwoord in hun slogan, “where ecology meets economy!” aldus Mark.
Tom Olde Dubbelink merkt op dat bij de particuliere klant, in de woningbouw, (nog) geen interesse is. ‘Sterker nog, voor velen is het bouwen van een droomhuis in deze tijd echt niet haalbaar omdat de prijzen in de bouw de pan uit schieten.” Daarentegen zijn de grotere marktpartijen wel geïnteresseerd. “Voor Q-lair zijn we bezig met een folder en lobby bij woningbouwverenigingen. Daarin zie ik zeker mogelijkheden voor een Cocreate.”
Jelmer van der Veer heeft goed nieuws. “Het circulaire bedrijfsgebouw dat we hebben besproken tijdens de Cocreate Circulair Bouwen, wordt hoogstwaarschijnlijk een echt project. Mijn opdrachtgever wil graag investeren in een duurzaam en circulair gebouw, omdat hij de meerwaarde daar wel van inziet. Wel met een pragmatische insteek, waarbij investeringen in verhouding moeten wel staan tot de gerealiseerde meerwaarde. Dit biedt mij de komende tijd een soort ‘proeftuin’ waarin ik ideeën kan uitwerken om tot een zo circulair mogelijk ontwerp te komen. Een leuke en ook best spannende uitdaging, omdat zal blijken hoe ver we van de geijkte paden kunnen gaan afwijken in het ontwerp en de uitvoering.”
Tot slot deelde Ruud Sanderink een mooie bijdrage over zijn ervaringen met Cocreate Circulair Bouwen op LinkedIn. “De opgedane kennis hebben we gelijk kunnen toepassen op een nieuw ontwerp wat binnenkort gebouwd gaat worden. De principes van duurzaam bouwen zijn terug te vinden in de materiaalkeuze en de opbouw van het gebouw. Daarnaast heeft dit gebouw een flexibele inrichting. … Maar het belangrijkste voor ons zijn de wensen en eisen van de opdrachtgever die samen met de bouwexperts tot stand zijn gekomen.”
Ook enthousiast geworden? Je eigen mogelijkheden verkennen en uitbreiden?
Geef je dan op via l.nieuwenhuis@thenewbuilders.nl.