Biomimicry, slimme snufjes uit de natuur
Een blog door Leo Nieuwenhuis
“Een tijdje geleden was ik aanwezig bij een energieke Cocreate sessie van Hanzestrohm, met als thema: Smart Living Lab. Sander Polman was de energieke gastheer en onder de aanwezigen bevonden zich onder andere New Builders Boy Rolloos, Gijs Hemmink en René van der Sluis. Tijdens die Cocreate kwam de term biomimicry voorbij.”
Biomimicry is de wetenschap, maar ook de kunst waarbij fantastische biologische voorbeelden vanuit de natuur worden gebruikt om toepassingen uit te vinden, te verbeteren en vooral duurzamer te maken.
“Dat deed me denken aan Bach, zo met Pasen voor de deur: Bach was één en al biomimicry. Kijk maar eens naar de door hem gebruikte fractalen: die hebben een oneindige hoeveelheid details, die soms in steeds kleinere vorm worden herhaald.”
Lenen van de natuur
“Ik geloof dat biomimicry tot topproducten zal leiden. De natuur is zo prachtig en wonderlijk gemaakt, we ontdekken nog elke dag nieuwe flora & fauna. We staan nog steeds verbaasd hoe de natuur werkt, tot in de kleinste details. Waarom zouden we daar niet van leren om het zelf toe te passen in onze producten? Denk bijvoorbeeld aan lijm, die is geïnspireerd op de kleefkracht van de gekko, of kijk naar een termietenheuvel: hoewel de temperatuur buiten flink wisselt, blijft deze binnen de termietenheuvel altijd constant. Daar kunnen we wel wat mee, toch? Maar ook het menselijk lichaam, daarin gebeuren de meest bijzondere en prachtige processen, waarbij alles met elkaar in verbinding staat.
Daarom ga ik zelf thuis aan de slag met bio-based accu’s, maar daarover vertel ik binnenkort meer!”
Tijd voor rust
“Ten slotte denk ik aan de verschillende jaargetijden binnen tijdperken, die we ook bij The New Builders proberen te volgen. In onze huidige economie hebben we de jaargetijden compleet doorbroken, ten gunste van bijvoorbeeld de ontwrichtende geldcreatie. We zijn ons uitzicht op het welzijn daarbij kwijtgeraakt. Ik geloof dat we terug moeten naar de verschillende seizoenen, naar balans en een goed evenwicht tussen welvaart en welzijn. De seizoenen, de natuurwetten geven ons de rust die we zo nodig hebben. Ook daar kunnen we van leren.”
De passie van Bach
“Terug naar Bach. Bach had net als The New Builders een missie. Hij had geen last van z’n ego, wilde dienen en voelde zich vrij van beperkingen. Ik geloof dat dat ook de reden was dat hij de meest hoogstaande en zuivere composities kon maken.
Hij liet zich niet remmen of belemmeren, was niet gekleurd of bezwaard. Zijn muziekstukken zijn vooral helder doordat er een opbouw in zit. Door deze doordachte orde in de opbouw durfde hij ook tot het uiterste te gaan. De Matthäus Passion loopt en voelt als een eindeloze stroom; alsof je op het water zit op een mooi zomerdag.
Met het oog op de nodige rust en op Pasen mag ik vandaag genieten van de Matthäus Passion in de bijzondere Eusebiuskerk in Arnhem, onder leiding van Pieter Jan Leusink. Wat fijn dat ook dat weer kan!
Bach had ook de wil om dicht bij zichzelf te kunnen blijven. Hij paste zich zo veel mogelijk aan, leefde zich in in de behoeften van zijn opdrachtgevers, maar wilde zijn potentieel niet verliezen. Het ging hem niet zo zeer om titels, maar om competenties.
En is dat niet wat we als The New Builders willen en zijn? Dichtbij jezelf blijven, zonder het contact met anderen te verliezen. Door terugkeer naar de natuur en de jaargetijden met impact op menswaardigheid in de bouwsector.”