50 % minder gipsplaten – een persbericht van Wall-linQ
Wall-linQ International (New Builder Adry van Lit) heeft een nieuw wandsysteem op de bouwmarkt geïntroduceerd dat dankzij het gebruik van een speciaal soort tape een enorme vooruitgang betekent in duurzaamheid, bouwtijd, gebruik van materiaal en arbeidsomstandigheden. Na jaren van testen in internationale laboratoria en toepassing in een aantal grote projecten is het systeem zo ver doorontwikkeld, dat het nu breed in de markt wordt gezet.
Grote winst in materiaal, duurzaamheid, bouwtijd en arbeidsomstandigheden
Wall-linQ International is een samenwerking tussen AVL Management BV van New Builder Adry van Lit, die de tape heeft ontwikkeld, en de Steelframe Group BV, marktleider in Nederland in het produceren van stalen profielen voor wand- en plafondsystemen. Dankzij het Wall-LinQ Tape Drywall System® en de speciale metalen profielen van de Steelframe Group zijn bij het aanbrengen van binnenwanden 50 % minder gipsplaten nodig. Dat betekent een reductie van 22 kg/CO2-uitstoot per vierkante meter wand en voor heel Nederland jaarlijks minimaal een reductie van 110 miljoen kg. Er zijn ook ruim 75 % minder schroeven nodig; 9 in plaats van 38 per vierkante meter. Mede daardoor kan bijna 50 % sneller worden gebouwd zonder in te boeten op technische prestaties op het gebied van geluidsisolatie, brandveiligheid en stabiliteit.
Bouwen met het Wall-LinQ Tape Drywall System® betekent verder een sterke verbetering van de arbeidsomstandigheden. De belasting op het menselijk lichaam blijft namelijk beperkt tot 16 kg/pp, ver onder de toegestane norm van 25 kg. Dat voorkomt uitval, die met name in de afwerkbranche groot is. Daarnaast zijn de gebruikte gipsplaten en de stalen frames in hoge mate duurzaam, omdat ze 100% recyclebaar zijn. De gegarandeerde levensduur van de tape is veertig jaar.
Revolutionair
Adry Van Lit, afkomstig uit de afbouwwereld, kwam op het idee om tape toe te passen bij het aanbrengen van binnenwanden, toen hij in 2006 naar een uitzending van Discovery Channel keek. “Ik zag daar dat vliegtuigen bij wijze van spreken aan elkaar werden geplakt met tape in plaats van met schroeven, een uitvinding van de NASA en ITW”, vertelt hij. “Dat moet dan ook met binnenwanden kunnen, dacht ik. Ik ben naar de Nasa en ITW toegegaan en heb een wereldwijd contract gesloten voor toepassing in de bouw.”
In samenwerking met gips- en isolatiefabrikanten en andere marktpartijen in de bouwketen ontwikkelde Van Lit zijn revolutionaire product in de loop der jaren verder door. Het heeft zich inmiddels bewezen in uiteenlopende projecten, onder meer bij de renovatie en nieuwbouw van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Sophia Revalidatiecentrum in Den Haag en bij de bouw van het Wings Hotel van The Hague Airport en Tulip Inn Airport Eindhoven.
‘Passie en doorzettingsvermogen’
Mr drs. Han van Haaster, algemeen directeur van Steelframe te Tilburg, is enthousiast over het product van de nieuwe onderneming. ‘Laboratoria in Nederland, Zweden, België en Frankrijk hebben aangetoond dat de combinatie van onze metalen profielen en de Wall-linQ-tape en -wanden optimaal werkt. Niets staat ons dan ook in de weg om deze nieuwe norm voor binnenwanden nu breed in de markt te zetten”, zegt hij. “Niet alleen in Nederland, maar zeker ook in België. Ik heb bewondering voor Adry van Lit, die met grote inzet en doorzettingsvermogen is blijven streven naar een steeds duurzamere oplossing.”
Sterk groeiende belangstelling
Het nieuwe bedrijf Wall-linQ International kan zich nu al verheugen in een sterk groeiende belangstelling voor het gezamenlijke product. Er zijn momenteel onderhandelingen gaande met partijen in Europa en het Midden-Oosten. Van Haaster: “Voor beide partijen breekt een nieuw tijdperk aan. Samen met lokale en internationale bedrijven, branche gerelateerde organisaties en gips- en vezelplaatfabrikanten kunnen we dit duurzame product nu wereldwijd op de markt brengen en dragen we bij aan de transitie naar een circulaire economie.”